Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Elektrische spinzijde

  •  
28-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kaardespin_euroblinkie.jpg

© Fotograaf: euroblinkie

De draden van de wielwebkaardespin, in Nederland vertegenwoordigd met twee soorten, zijn statisch geladen. Wetenschappers vermoeden dat het een manier is om prooien te vangen.
Statisch
Door bij het spinnen de draad langs zijn achterpootjes te wrijven, bouwt de wielwebkaardespin een soort elektrisch geladen web. De statische elektriciteit kan dan insecten aantrekken zoals bijvoorbeeld een tv dat met stofdeeltjes doet.
Industrie
De kunststofindustrie houdt zich ondertussen ook bezig met de wielwebkaardespin. Het materiaal van het web is namelijk niet alleen elektrisch geladen, maar ook erg sterk.
Vloeibaar
In tegenstelling tot veel andere spinsoorten komt de draad als een vloeistof uit de spintepel. Omdat de spin van de vloeistof een draad maakt door veel te 'kammen' is deze veel sterker dan een gewone spindraad.
Bron: Science
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.