Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Elektrische auto

11 sep 2009
  •  
leestijd 2 minuten
De overheid wil graag dat zoveel mogelijk Nederlanders overstappen op een elektrische auto. Maar er zijn nogal wat praktische bezwaren om daar aan te beginnen. De auto’s zijn nog veel te duur en infrastructuur is er ook nog nauwelijks. Architect Hans Erdmann uit Amsterdam vindt echter dat als je het kan betalen je er nu al mee moet beginnen. Met zijn elektrische Lotus voegt hij de daad bij zijn woorden. En hij wil er meer.
In zijn Vereniging van Eigenaren wil hij de huidige vijf auto’s met een benzinemotor vervangen door drie elektrische auto’s. Marjan Minnesma van Urgenda wil over tien jaar een miljoen elektrische auto’s op de weg. Zij rijdt in een Think City, een kleine elektrische auto van Noors fabrikaat,  en vertelt in de reportage hoe zij deze niet geringe ambitie denkt waar te maken.
Het Icoonproject Elektrisch Vervoer draagt bij aan de doelstelling van het Urgenda actieplan, waarin staat dat in 2020 één miljoen elektrische auto's rijden in Nederland. Een projectteam Elektrisch Vervoer (EV), waaronder importeur Elmonet, is actief bezig om het gebruik van elektrische auto’s in personenvervoer te versnellen.
Er wordt gewerkt aan een nieuwe infrastructuur rond elektriciteitsmaatschappijen en oplaadpunten, bijv. in parkeergarages en bij supermarkten (snellaadpunten laden in 12 minuten de auto weer op). Binnen nu en 3 a 4 jaar zou een aanzienlijk deel van de markt over kunnen stappen op elektrisch vervoer. Urgenda wil deze verandering mogelijk maken en versnellen. Er worden nu partijen gezocht, koplopers zowel bij particulieren als bij bedrijven, die de eerste 2000 auto’s af willen nemen. Ook wordt gewerkt aan de nieuwe infrastructuur, inclusief servicepunten en oplaadpunten.
Ook de overheid zit niet stil. In een plan van aanpak kwam zij voor de zomer met een reeks voorstellen om het elektrisch rijden te stimuleren. 65 miljoen euro wordt uitgetrokken voor onder meer aanschafsubsidies, vrijstelling van BPM en wegenbelasting, en verder zal de overheid een deel van haar wagenpark vervangen door elketrische auto. Op de dag van de Duurzaamheid (9 september) kondigden de ministieries van VROM en van Verkeer en Waterstaat aan dat zij 415 elektrische auto’s gaan aanschaffen.
Autofabrikanten hebben de markt voor elektrische auto’s inmiddels ook ontdekt. Voor een overzicht van bijna alle elektrische auto’s, klik hier .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's