Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eksters zijn brutale alleseters

  •  
18-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1118 keer bekeken
  •  
ekster_groot.jpg

© Ekster met das. Fotograaf: josjansen.

Sommige mensen leiden aan de aandoening pica, oftewel een sterke drang naar het consumeren van niet-eetbare dingen zoals aarde, haar, steentjes of muntjes. Ook het eten van veel onbewerkt of rauw voedsel wordt pica genoemd.
De naam pica doet bij natuurliefhebbers misschien wel een belletje rinkelen; het is de Latijnse naam van de ekster, de Pica pica . En dat is geen toeval: eksters zijn echte omnivoren die door hun nieuwsgierigheid bijna alles wel een keer uitproberen, van een sappige klikker tot de koekjes op tafel. Een selectie van onze leukste foto’s
Alleseters
Eksters zijn gek op alles van dierlijke oorsprong zoals insecten, kevers, jonge vogels, kleine zoogdieren. Deze ekster heeft een verse kikker te pakken.
ekster5
Fotograaf: TillyMeijer
Zelfs runderen staan op het menu, tenminste de teken die op hun vacht leven. Deze eksters pikken ze er zorgvuldig van af.
EKSTER7
Fotograaf: corneluss
Het maakt de ekster overigens niet zoveel uit of het dier nog levend is of al dood. Deze aaseter doet zich tegoed aan een dode egel.
ekster4
Fotograaf: corineoste
Ook voedsel van mensen is een makkelijke voedselbron. Een gevallen frietje of wat weggegooid brood. Deze ekster vloog naar binnen om het koekje vers uit de koekjestrommel te halen.
ekster3
Fotograaf: parmentier
Voedsel stelen is natuurlijk ook een optie. Deze buizerd met een kikker wordt belaagd door een ekster. Door hem aan z'n staart te rekken, hoopt de ekster hem dat de buizerd z'n prooi loslaat.
EKSTER6
Fotograaf: amkeizer
Al dat taaie eten moet wel weggespoeld worden. Deze ekster wil graag bij een bakje water en lijkt niet zo onder de inruk van de luie kat.
ekster2
Fotograaf: Pol0023Utr
Heb je zelf ook leuke foto's van eksters? Deel ze op onze website !
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.