Vroege Vogels

Ekster niet aangetrokken tot glimmende objecten

  •  
21-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
714 keer bekeken
  •  
Ekster_daksaya.jpg

© Fotograaf: daksaya

De fabel dat eksters van glimmende objecten houden is ontkracht door een onderzoek van de universiteit van Exeter. De onderzoekers voerden experimenten uit met zowel wilde eksters als eksters in gevangenschap. De wetenschappers vonden geen bewijs voor een grote aantrekkingkracht tot metaal- en zilverkleurige objecten. De vogels lieten zelfs een neofobische reactie zien, die wijst op angst voor nieuwe dingen.
Experiment
De vogels werden geconfronteerd met een stapeltje glimmende objecten, bijvoorbeeld schroeven en aluminiumfolie. Een stapeltje met dezelfde objecten werd blauw geverfd om zo een niet-glimmend effect te creëren. Het glimmende en niet-glimmende stapeltje werd op 30 centimeter afstand van een hoopje voedsel gelegd. Daarna werden de reacties van de eksters geobserveerd. Van de  64 keer dat het experiment werd uitgevoerd, kozen er maar twee eksters voor de glimmende objecten. Bovendien lieten ze deze objecten snel weer vallen. Voor de rest negeerden de proefdieren de glimmende en blauwe objecten, ze hielden nieuwe objecten liever op afstand. Ook aten de vogels minder in de aanwezigheid van de objecten.
Fabel
Dat veel mensen denken dat eksters dol zijn op glimmende objecten, komt waarschijnlijk doordat mensen er eerder op letten als een eksters iets glimmends oppakt. Als een ekster iets onopvallends meeneemt, valt het de mens minder op.
Bron: Scientias
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.