Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ekster als Hollandse ossenpikker

  •  
17-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
eksters.jpg

© Eksters komen ook regelmatig op schapen.

Tijdens het najaar en de winter zie je regelmatig eksters op de rug van een schotse hooglander of Galloway-rund zitten. Iets waar beide dieren maar wat blij mee zijn. De ekster vervult dan namelijk de rol van ossenpikker en verwijdert zo vervelende teken uit de vacht van grote grazers.
Eksters scharrelen het liefst op zoek naar insecten en larven. Dierlijk voedsel staat dan ook bovenaan zijn menu. In het voorjaar en tijdens de zomer vindt hij volop dierlijk voedsel, maar juist nu is deze voedselbron zeldzaam geworden. ’s Winters schakelt hij deels over op plantaardig voedsel, maar als het even kan heeft hij liever wat dierlijke vetten op zijn menu. Een dikke teek uit de vacht van een grote grazer zal hij nu zeker niet overslaan.
De vacht van grote grazers als schotse hooglander is goed geïsoleerd. Ze leggen een dikke wintervacht aan die hen ook bij temperaturen ver onder het vriespunt beschermt. Voor teken is dit een ideale plek om de winter door te brengen. De schotse hooglander vindt het gekriebel van een ekster in zijn oksels of op zijn rug dan ook helemaal niet erg. De ekster verlost hem immers van die irritante kleine bloedzuigers.
Tekst: Roeland Vermeulen, FREE Nature
Foto: theoineke
Lees verder op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.