Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eitjestellers: opgelet!

  •  
06-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eitjes.jpg

© Eitjes van de Blauwrandspanner

De tellers van Sleedoornpage-eitjes zijn weer volop in actie geschoten. Hoewel het misschien een beetje atypisch is voor dagvlinders, laat dit mysterieuze beestje zich best in de winter opsporen. Wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen, kan je de minuscule eitjes die op het eind van de zomer werden afgezet gemakkelijk waarnemen op jonge Sleedoorntwijgen. Maar niet elk eitje op een Sleedoorn is van de Sleedoornpage.
Een dagvlinder
Sleedoorn is bij vlinders een populaire struik. Eén dagvlinder is exclusief aan Sleedoorn gebonden, de Sleedoornpage. Daarnaast gebruiken ook ca. 70 soorten nachtvlinders Sleedoorn als waardplant. Daarvan zijn er welgeteld twee die overwinteren als eitje: Blauwrandspanner en Meidoornuil. Deze laatste soort zet, ondanks zijn naam, courant eitjes af op Sleedoorn. Die eitjes kan je moeilijk verwisselen met die van Sleedoornpage. Terwijl de eitjes van de Sleedoornpage op halve witte golfballetjes lijken, zijn de eitjes van de Meidoornuil wat kegelvormig, rechtopstaand, met verticale richeltjes. Aanvankelijk zijn ze witachtig maar naarmate de winter vordert verkleuren ze beige.
In Vlaanderen is het aantal vondsten van eitjes van Meidoornuil merkwaardig genoeg nog zeer laag. Deze nachtvlinder heeft grotendeels hetzelfde verspreidingsgebied als de Sleedoornpage. Hij vliegt echter in lage dichtheden in oktober en wordt daarom slechts sporadisch gemeld. Waarnemingen van eitjes zijn dan ook welkom op www.waarnemingen.be. In een eerder natuurbericht van de Vlinderstichting lees je meer over de Meidoornuil.
Goed opletten
Met de eitjes van de Blauwrandspanner moeten page-eitjestellers goed opletten. Onervaren tellers zouden deze eitjes wel eens voor eitjes van Sleedoornpage durven aanzien. Ze zijn immers ook wit en kunnen op dezelfde plekjes worden aangetroffen. Wie de eitjes in detail bekijkt, merkt meteen duidelijke verschillen in vorm en oppervlak. De eitjes van de Blauwrandspanner zijn namelijk glad, afgeplat ovaal en zitten meestal per twee. Soms zijn ze oppervlakkig ingedeukt.
De Blauwrandspanner is een bont getekende nachtvlinder die in zowat heel Vlaanderen voorkomt. Nergens vliegt hij in hoge aantallen, maar zeldzaam kan je hem ook niet noemen. De vlinder is nachtactief en vliegt vooral in juni-augustus.
Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie
Foto: Eitjes van de Blauwrandspanner - Tom Deroover

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.