NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eitjes zoeken in de winter

5 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
ei_sleedoornpage.jpeg

© foto: Kars Veling, Vlinderstichting

Terwijl vogels nog lang niet toe zijn aan het leggen van eieren, hebben de meeste vlinders hun klusje al lang geklaard. De sleedoornpage heeft in augustus/september  haar eitjes afgezet op - uiteraard - de sleedoorn. En nu is de tijd, zolang de takken van de van de sleedoorn nog kaal zijn, om die eitjes te zoeken. Kleine witte bolletjes van nog geen 2 millimeter groot, dus dat is minutieus zoeken.
Steeds vaker in de tuin
De sleedoornpage is een zeldzame standvlinder die vooral voorkomt langs de randen van de Veluwe, in Zuid-Limburg en op de Utrechtse Heuvelrug. De laatste jaren lijkt het leefgebied van de vlinder steeds meer te verschuiven naar tuinen en parken in stedelijk gebied.
Deze sleedoornpage bezoekt de tuin van Mbvweerd in Zwolle Zuid: 'Zij, het is een vrouwtje, struinde over de speciaal neergezette guldenroede in een pot op ons terras.'

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.