Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eindelijk voortgang met zeereservaten

  •  
22-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
Na alle commotie rond het storten van natuurstenen in de Duitse Noordzee door Greenpeace heeft LNV-minister Gerda Verburg haastig een inspraakronde uitgeroepen, om de eerste natuurgebieden in de Noordzee vóór 1 januari 2009 aan te kunnen melden. Samen met o.a. Wereld Natuurfonds en Stichting de Noordzee heeft Greenpeace input op het voorstel van de minister gegeven.
De aanmelding van deze gebieden is nog maar een begin. Om de natuur in de Noordzee echt te herstellen zijn meer beschermde gebieden nodig, vindt Greenpeace.
En aanmelding van deze natuurgebieden alleen is niet genoeg. Voorlopig blijft het toegestaan om met schadelijke bodemsleepnetten in de natuurgebieden te blijven vissen of er zand te winnen. Greenpeace zal zich hard maken voor de snelle invoering van echte zeereservaten.
Eindelijk eerste natuurgebieden in Noordzee...
Maar liefst 13 jaar na de oorspronkelijke deadline is het dan zover: na de sluiting van de inspraak vandaag zullen binnenkort eindelijk de eerste natuurgebieden in de Noordzee door minister Verburg bij de Europese Commissie als te beschermen gebieden worden aangemeld.
In augustus 2008 plaatste Greenpeace natuurstenen in zo’n beschermd gebied in de Duitse Noordzee, om te laten zien dat dit gebied in werkelijkheid niet beschermd wordt tegen schadelijke activiteiten. Door de discussies die deze actie in Den Haag opriep, besefte de minister dat ze vaart moest maken met het aanmelden van gebieden. Greenpeace is blij met deze eerste stap in de goede richting.
...maar we zijn er nog niet
Toch voldoet de minister nog altijd niet aan afspraken die al dateren uit 1992. Met de aanmelding van de Doggersbank, Klaverbank en delen van de kustzee is er nog lang geen sprake van een aaneengesloten netwerk van natuurgebieden op zee.
Daarvoor moet een veel groter stuk van het Nederlandse deel van de Noordzee aangewezen worden dan nu gebeurt: ook de Centrale Oestergronden en de overige delen van de kustzee, en naar het zich laat aanzien ook de Borkumse Stenen, Bruine Bank, Zeeuwse Banken, Gasfonteinen en het Noordkrompgebied. Op basis van wetenschappelijk onderzoek roept Greenpeace op om 40 procent van de Noordzee in te stellen als zeereservaat.
Zeereservaten bieden ook grote voordelen voor visserij
De Noordzee verkeert op dit moment in crisis. Door o.a. zand- en grindwinning, klimaatverandering, vervuiling, maar ook visserij. Zo ploegen bodemsleepnetten de bodem en alles dat daarop leeft om, wordt er meer gevist dan wetenschappers aanbevelen voor gezonde vispopulaties, en worden bovendien gigantische hoeveelheden zeedieren bijgevangen en weer dood overboord gezet.
Een gebied aanmelden voor bescherming is een eerste stap, maar de feitelijke bescherming is hiermee nog niet gerealiseerd. Een gebied is pas beschermd wanneer alle verstorende schadelijke activiteiten verboden zijn, zodat het zeeleven hier tot rust komt en zich kan herstellen. Door zeereservaten in te stellen krijgt de natuur de kans zich te herstellen, wat ook de vissers ten goede komt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor