Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eindelijk succes in strijd tegen illegaal hout

  •  
07-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_110462.jpg
Het Europees Parlement heeft op 7 juli 2010 met een overweldigende meerderheid voor een wet gestemd die illegaal hout verbiedt op de Europese markt. Het WNF heeft samen met andere NGO's ruim tien jaar gestreden voor een verbod op de import van illegaal hout en zijn blij met dit succes.
Niet alleen wordt illegaal hout verboden, ook moeten bedrijven in Europa nu kunnen aantonen dat hout uit risicovolle gebieden op legale wijze is geproduceerd. Omdat illegale houtkap bijdraagt aan de wereldwijde ontbossing , het klimaatprobleem en het uitsterven van dier- en plantsoorten , heeft het WNF -samen met Greenpeace, Milieudefensie en ICCO- jarenlang campagne gevoerd voor zo'n wet.
Eerlijke houthandel
De Europese markt voor hout is een van de grootste ter wereld. Illegale houtkap is niet alleen desastreus voor het milieu, het ondermijnt ook bedrijven die eerlijke en verantwoorde houthandel willen drijven. De kap zorgt voor sociale conflicten met de lokale bevolking en financieel verlies voor bosrijke ontwikkelingslanden. Per jaar lopen ontwikkelingslanden ongeveer 12 miljard euro mis door illegale houtkap. Daarnaast gaat illegale houtkap vaak hand in hand met georganiseerde misdaad, het witwassen van geld en in sommige gevallen zelfs burgeroorlogen.
De nieuwe Europese wet is het begin van het einde van deze destructieve markt en maakt een gelijkwaardige en eerlijke markt mogelijk, zodat bedrijven en afnemers beter in staat zijn om op verantwoorde wijze te opereren. De wet kent echter ook zijn zwakheden. Overtreders van de wet worden weliswaar beboet in lijn met de schade die is veroorzaakt, maar de wet treedt pas over twee jaar in werking en kent geen minimumboetes of sancties op EU-niveau. Daardoor is het risico groot dat bedrijven zullen uitwijken naar landen die de laagste boetes hanteren. Gedrukte materialen, zoals boeken, vallen de komende vijf jaar niet onder de wet, hoewel de jaarlijkse import van deze producten goed is voor zo’n 3,2 miljard euro.
Tien jaar campagne
Greenpeace, Milieudefensie, ICCO en het Wereld Natuur Fonds hebben ruim tien jaar campagne gevoerd voor een wet die een einde maakt aan de illegale houthandel in Europa. Bewijs van illegale praktijken, overleg met de houtsector, lobbygesprekken en directe acties hebben eindelijk geleid tot dit succes. Noodzaak is nu dat deze wet snel wordt geïmplementeerd en dat bedrijven hun verplichtingen nakomen.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.