Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op zoek naar bloeiende planten

  •  
22-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Baudewijn Odee

Boudewijn op eindejaarsperiode plantenjacht

© Jeannette Parramore

Ook in de donkerste dagen van het jaar kun je bloeiende planten vinden. Voor de vijfde keer op rij organiseert onderzoeksinstituut FLORON een Eindejaars Plantenjacht. Het idee is om tussen eerste kerstdag en 3 januari een uur lang naar bloeiende planten te zoeken en de resultaten door te geven aan de onderzoekers. Zo kan bekeken worden wat het effect van weer en klimaat is op soorten zoals duizendblad, witte dovenetel en de paardebloem.

Resultaten van 2018

De telling van vorig jaar leverde maar liefst 537 bloeiende planten op, dat is twintig procent van de soorten die in Nederland voorkomen. Bovenaan stonden het madeliefje, straatgras en vogelmuur; herderstasje en duizendblad worden ook steeds vaker gevonden. De grootste aantallen zijn gevonden in het zuiden en westen van het land, waar het net een paar graden warmer is. Maar zelfs als het heel koud is, blijven veel planten gewoon doorbloeien. 

Zoekkaart Plantenjacht

FLORON heeft een meldingsformulier waarop bloeiende planten kunnen worden doorgegeven. Dit is te vinden op op de website van FLORON: plantenjacht.nl . Om het zoeken makkelijker te maken is hier ook een zoekkaart te downloaden, waarop de meeste winterbloeiers staan afgebeeld.
Zoekkaart-Plantenjacht

© FLORON

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.