Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eindejaars Plantenjacht

  •  
21-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
duizendblad

© Duizendblad - foto: Henny Radstaak

Ga er rond de kerstdagen en oud en nieuw op uit en kijk welke planten in het wild in bloei staan! De plantenonderzoekers van FLORON doen deze oproep alweer voor het vijfde achtereenvolgende jaar, om meer te weten te komen over de winterbloeiers. Klimaatverandering zou ervoor kunnen zorgen dat er meer planten in bloei staan in de winter dan vroeger. Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van serieuze nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn. En als het weer echt meezit dan beginnen voorjaarsbloeiers al te bloeien op zonnige en beschutte plekken.
De Eindejaars Plantenjacht wordt gehouden van 25 december (Eerste Kerstdag) 2018 t/m 3 januari 2019, en is een mooie aanleiding om er samen gezellig op uit te trekken en een uur lang de bloeiende planten te noteren die je tegenkomt in het bos, op de hei of in stad of dorp. Het gaat om de soorten, niet om hoeveel daarvan in bloei staan. Voor wie liever met een deskundige gids op pad wil, organiseert FLORON zogenaamde plantenjachten door het hele land. Op de site van FLORON staat een overzicht van deze excursies .
Om het herkennen van de meest voorkomende soorten wat makkelijker te maken, heeft FLORON een Zoekkaart Winterplanten gemaakt, die als PDF is te downloaden:Download de Zoekkaart Winterplanten
 (5 Mb)
Meer informatie over de Eindejaars Plantenjacht is te vinden bij FLORON . Hier kun je ook je waarnemingen doorgeven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.