Vroege Vogels

Einde verhaal voor de muskusrat?

  •  
15-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Muskusrat

© Fotograaf melenboer

Het is de vrees van de boeren en van de waterschappen. De muskusrat zorgt met zijn gegraaf voor schade aan waterkeringen en oevers. En dat moet maar eens afgelopen zijn vindt de Unie van Waterschappen. In maart bepaalt de Unie hoe de overlast van de muskusrat de komende jaren zal worden aangepakt. Een voorstel, dat op tafel ligt, is om het dier volledig uit Nederland te laten verdwijnen. De grote vraag is of dat ooit gaat lukken. Tegelijkertijd zijn organisaties als Bont voor Dieren en de Dierenbescherming het oneens met deze bestrijding. Volgens hen zijn de methodes om de muskusrat te vangen en te doden niet diervriendelijk en zou er beter gestudeerd moeten worden op preventieve maatregelen om overlast tegen te gaan. In Vroege Vogels een gesprek met een voor- en tegenstander van de muskusrattenbestrijding.
Volgens de laatste cijfers van de Unie van Waterschappen zijn er in 2018, 53.511 muskusratten gevangen in heel Nederland. Dat is 14% minder dan in 2017. Ooit werden er zelfs meer dan 400.000 muskusratten op jaarbasis gevangen. Al jaren nemen de aantallen af. Volgens de Unie heeft dat alles te maken met de succesvolle jacht. Dagelijks gaan bijna vierhonderd mensen op pad om de dieren, die levend gevangen worden, te doden.
De afgelopen jaren werd onderzocht wat de beste methode is om muskusratten te bestrijden en overlast tegen te gaan. In het onderzoek werden drie vormen van bestrijding uitgetest in verschillende gebieden in Nederland: jaarrondbestrijding, seizoensbestrijding en objectbescherming. Daaruit bleek duidelijk dat bestrijding het hele jaar rond het meest effectief is om de populatie klein te houden en uiteindelijk helemaal uit te roeien, aldus de Unie van Waterschappen.
Vrijdag 15 februari komen voor- en tegenstanders van muskusrattenbestrijding bij elkaar tijdens een groot symposium.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Rugstreeppad
Rugstreeppad17 feb. 2019 - 20:34

Bestrijden,bestrijden,bestrijden wordt uiteindelijk ons eigen ondergang.

Verona
Verona17 feb. 2019 - 17:03

Grappig is dat ik vlak bij de grens met BRD woon. 400 meter verderop zie ik ze geregeld in de sloot ploeteren. 

Marian Claasen
Marian Claasen15 feb. 2019 - 18:12

De zogenaamd intelligente mens zou eens iets anders moeten bedenken dan soorten uitroeien. We hebben het recht niet om dieren op zo'n  walgelijke manier van het leven te beroven.

annewolf
annewolf15 feb. 2019 - 17:52

Ja hoor daar gaan we weer, uitroeien maar weer! Vreselijke dood sterven! Gadverdamme wat zijn mensen toch een vreselijk soort dieren!Ja opeten maar weer.....nog meer dierenleed, ben er zo klaar mee! Verzin eens wat anders dan uitroeien/ doden!

MarcelM
MarcelM15 feb. 2019 - 13:33

Dieren doden is nooit diervriendelijk.Volgens mij is hoe de Belgen het doen het meest effectief.Dat is: zet ze op het menu.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.