Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Einde Arctic March

17 mei 2014
  •  
leestijd 1 minuten
bernice.jpg
Er is een voortijdig einde gekomen aan de klimaatexpeditie van Bernice Notenboom. 800 kilometer zou zij afleggen dwars over de Noordpool, maar het zijn er 550 geworden. Het ijs werd té gevaarlijk.
Bernice en haar medereizigers werden overvallen door het bericht van de enige vliegtuigdienst in dit gebied, die aangaf dat het ijs te snel te dun werd en dat ze na 13 mei niemand meer van het ijs konden halen. Als er in de laatste 188 km dan iets mis gaat, ben je aangewezen op Canadese militairen, die dan bereid moeten zijn hun leven te wagen voor drie poolreizigers. Dat vonden Bernice Notenboom (NL), fotograaf Martin Hartley (UK) en gids Eric Philips (AUS) niet verantwoord. Nog geen vijf jaar geleden skiede Philips nog tot juni op het poolijs. Dat lijkt voorgoed verleden tijd. Het documenteren van de zichtbare gevolgen van klimaatverandering via de expeditie en de speelfilm waren juist de reden van de The Arctic March klimaatexpeditie. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.