Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Einde aan palmolie in Europese autotank

  •  
14-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Regenwoud

© regenwoud, bron: pixabay

Europa heeft woensdagnacht gekozen voor een definitief eind aan het gebruik van palmolie voor biobrandstof. Wel zal het nog tot 2030 duren voor de meeste palmolie uit onze brandstof verdwenen is. Het besluit is cruciaal voor de bescherming van het regenwoud en de mensen die er leven. Hun leefomgeving wordt verwoest door grenzeloos uitbreidende palmolieplantages. Op dit moment verdwijnt nog 51% van alle palmolie-import als biobrandstof in Europese dieselauto's. De vraag naar palmolie zal door het Europese besluit vanaf 2023 gestaag afnemen.
Eerder deze maand schreven meer dan 200 leiders van gemeenschappen uit Indonesië nog een brief aan de Europese regeringsleiders. Ook zij pleitten voor een einde aan het vernietigen van hun bossen voor de Europese honger naar biobrandstof.

Overwinning

Rolf Schipper, campagneleider Bossen van Milieudefensie, zegt: "Dit is een overwinning voor miljoenen mensen in Indonesië, Maleisië, Afrika en Latijns-Amerika, die voor hun voedsel en inkomsten afhankelijk zijn van het regenwoud. Nu worden ze vaak nog verdreven door grote palmoliebedrijven die ongevraagd hun bos kappen voor de aanleg van plantages. Het besluit van de EU betekent uiteindelijk een flinke deuk in de wereldvraag naar palmolie, waardoor bossen kunnen blijven staan. Wel is het teleurstellend dat het nog zo lang moet duren voor palmolie daadwerkelijk uit onze brandstof verdwijnt."
Biobrandstoffen op basis van palmolie werden ooit gezien als makkelijke oplossing voor Europese landen om te voldoen aan het Europese klimaatbeleid. Hoewel al snel duidelijk was dat bij rijden op palmolie-diesel juist drie keer zoveel CO2 vrijkomt als bij reguliere diesel, wilden veel landen er liever niet mee stoppen.

Publieke druk

De Nederlandse regering beloofde in december al om zich in te zetten voor een verbod op palmolie. De publieke druk was groot: zo deden 174 wetenschappers een oproep, zetten ruim 32.000 Nederlanders hun handtekening tegen voedselgewassen in benzinetanks en voerde Milieudefensie verschillende acties. Een brede Kamermeerderheid, van VVD tot de Partij voor de Dieren, pleitte in 2017 voor een einde aan het verbranden van palmolie in de tank. In januari 2018 schaarde het Europees Parlement zich achter dat standpunt.
Het definitieve besluit van de EU is een afzwakking van het standpunt van het Europees Parlement, dat in januari besloot dat het gebruik van palmolie voor brandstof al per 2021 moest worden beëindigd. In EU-landen mag vanaf 2019 het aandeel palmolie in brandstof niet verder groeien. Vanaf 2023 moet het aandeel palmolie geleidelijk afnemen tot bijna nul in 2030.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

palmolie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.