Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Einde aan microplastics in shampoo en make-up in zicht'

  •  
17-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1197 keer bekeken
  •  
cosmetica

© pixabay

Microplastics vormen een steeds groter probleem. Er wordt steeds meer bekend over de schadelijke gevolgen van deze kleine deeltjes voor onze gezondheid en het milieu. Kijk bijvoorbeeld naar de effecten van afgedankte kleding die wij exporteren. Daarom werkt de Europese Commissie aan een verbod op microplastics die bewust zijn toegevoegd aan producten zoals make-up en shampoo, zoals microbeads die gebruikt worden in scrubs of minuscule glitters. Voor de tweede categorie microplastics – de soort die onbedoeld vrijkomt bij het uit elkaar vallen van materiaal zoals kleding – komt de Commissie dit voorjaar met een strategie.

Op weg naar een verbod

De EU-landen hebben de Europese Commissie gevraagd om de hoeveelheid microplastics in het milieu te beperken. Het Europees Parlement riep in 2018 zelfs op tot een verbod. Om bedrijven te dwingen geen microplastics meer in hun producten te gebruiken moet de Europese wetgeving over chemische stoffen in producten, genaamd REACH, aangepast worden. Dit gaat niet van de ene op de andere dag. Er gaat eerst grondig wetenschappelijk onderzoek aan vooraf, door het Europees agentschap voor chemische stoffen.

Op basis van hun advies heeft de Europese Commissie onlangs een voorstel gedaan. Hier moeten experts uit alle 27 lidstaten nu hun goedkeuring aan geven. Naar verwachting gebeurt dit begin 2023. Als het Europees Parlement en de EU-landen dan niet binnen drie maanden bezwaar aan tekenen kan het verbod ingaan.

Achtergrond

Microplastics zijn hele piepkleine stukjes plastic, maximaal vijf millimeter groot. Deze minuscule plasticdeeltjes breken niet af in de natuur. Ze blijven honderden jaren bestaan, in de bodem, in zeeën of rivieren, en komen op deze manier in ons voedsel en drinkwater terecht. Vaak zijn ze door fabrikanten bewust toegevoegd aan hun producten. Voorbeelden hiervan zijn cosmetica – denk aan oogschaduw of lipstick –, shampoo, of wasmiddelen. Naar schatting komt er jaarlijks langs deze weg 42.000 ton plastic in het milieu terecht.

Bron: Ingelise de Boer, Europese Commissie

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

ohagenaar
ohagenaar18 feb. 2023 - 22:28

Er wordt al minstens 12 jaar over microplastics, ftalaten en parabenen gesproken. De producenten van verzorgingsproducten hebben nooit om toestemming hoeven te vragen die troep ergens in te stoppen. Waarom bedient de EU zich van vertraagtaal zodat wettelijk verbod zo vreselijk lang gaat duren. Kunnen consumentenorganisaties niet beter een boycot uitroepen tegen bepaalde merken door bij naam en toenaam te vermelden waar microplastics in zitten. Ik zelf gebruik shampoo en tandpasta van Urtekram of iets anders van een natuurdrogist. Ze zijn wel duur maar zuinig in het gebruik. Ook zou het misschien de moeite lonen Etos en het Kruidvat aan de schandpaal te nagelen. Met behulp van de Plastic soup foundation moet dit toch lukken. Meeste consumenten gaan nog steeds voor goedkoop en beseffen niet dat ze hiermee hun eigen graf graven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.