Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Einde aan de olie?

  •  
14-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Een oliecrisis vanaf 2010 en een klimaatramp op de lange termijn. Dat dreigt volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) als energiebedrijven en overheden de komende jaren niet drastisch ingrijpen. Wat moet er gebeuren? Een gesprek met oliespecialist Rembrandt Koppelaar van Peakoil Nederland
Het IEA publiceerde woensdag de World Energy Outlook 2008 . Het rapport beschrijft de verwachte energietrends tot 2030 en de gevolgen ervan. Volgens het agentschap dreigt een oliecrisis al in de komende jaren, doordat de velden sneller uitgeput raken dan gedacht. De huidige financiële crisis zou het dreigende tekort alleen maar verergeren. Uit het rapport blijkt verder dat fossiele brandstoffen als olie en kolen in 2030 nog steeds 80 procent van alle energie zullen leveren. De Co2 uitstoot die dat veroorzaakt zorgt op lange termijn voor een temperatuursstijging van zes graden, met dramatische gevolgen voor de aarde.
Milieuorganisatie Greenpeace vindt het rapport ,,een riskant, defensief en pessimistisch scenario-van-de-wanhoop''. Volgens de organisatie wordt te veel uitgegaan van ,,energieopties uit de vorige eeuw'' zoals kolen en kernenergie en te weinig van duurzame energie.
Peakoil is het moment dat er een piek is in de wereldproductie van olie. Hierna zal er permanent ieder jaar minder olie op de markt zal zijn. Een permanente oliecrisis dus. Volgens Peakoil Nederland komt dit moment steeds dichterbij.
Tegelijk met het IEA rapport kwam Peakoil Nederland ook met een nieuw rapport: ‘ Olieschaarstebeleid ’. Daarin staat dat de overheid vanaf nu 2% per jaar minder olie moet gaan verbruiken. Verder wijst ze op alternatieven als rijden op biogas en elektrisch vervoer, tot het beperken van de maximum snelheid naar 90 kilometer per uur en het instellen van een sloopregeling voor oude auto’s.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.