NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eikenprocessierups landelijk probleem

13 dec 2005
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_155058.jpg
De eikenprocessierups is uitgegroeid tot een landelijk probleem. Afgelopen zomer is het beestje aangetroffen in acht provincies. Dat meldt het Bureau Medische Milieukunde van de GGD's in Brabant en Zeeland maandag.
De miljoenen brandhaartjes waarmee de rupsen zijn begroeid, kunnen ernstige irritaties veroorzaken.
Een aantal jaren geleden kwam de rups alleen voor in Noord-Brabant. Het verspreidingsgebied is elk jaar groter geworden. Dit jaar heeft de rups, die alleen nestelt in eikenbomen, zich opnieuw in alle windrichtingen uitgebreid.
De overlast is het afgelopen jaar in vergelijking met 2004 gemiddeld wel enigszins afgenomen, aldus het Bureau Medische Milieukunde. Bijna de helft van de getroffen gemeenten heeft geprobeerd de overlast te verminderen door een vroegtijdige bestrijding met biologische middelen. Daarom is meer onderzoek naar de gevolgen daarvan op mens, dier en ecosystemen aanbevolen, aldus het Bureau.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.