Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eikenprocessierups blijft een plaag

  •  
15-06-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_155058.jpg
In Zuid- en Oost-Nederland blijft de eikenprocessierups een plaag vormen. Staatsbosbeheer probeert zoveel mogelijk contacten tussen eikenprocessierupsen en mensen te vermijden. In bossen en natuurgebieden vormen de eikenprocessierupsen meestal geen plagen, omdat ze daar voldoende natuurlijke vijanden hebben. In bijvoorbeeld lanen met bomen en in woonwijken zijn er minder natuurlijke vijanden, waardoor de rupsen tot een plaag kunnen leiden.
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder (Thaumotopea processionea L.), die van nature voorkomt in Nederland. Van mei tot juli gaat de eikenprocessierups op eikenbomen in processieachtige colonnes op zoek naar nieuwe eikenbladeren; vandaar de naam eikenprocessierups. Gedurende deze periode verspreidt de rups brandhaartjes die bij mens en dier irritatie van huid, ogen en luchtwegen kan veroorzaken. Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, neemt Staatsbosbeheer maatregelen. Acties zijn vooral gericht op het voorkomen van contact. Indien de plaag niet groot is en er wel mensen kunnen passeren, worden waarschuwingsborden geplaatst. Waar de plaag erg groot is worden mensen gewaarschuwd en worden wegen of plaatsen afgesloten. Waar afsluiten niet mogelijk is (bijvoorbeeld natuurkampeerterrein) wordt de eikenprocessierups bestreden met biologische bestrijding, branden of opzuigen. Chemische bestrijding past Staatsbosbeheer niet toe. Waar bestrijding niet kan en de plaag groot is, wordt bijvoorbeeld het natuurkampeerterrein gesloten.
Bron: Staatsbosbeheer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.