Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eikelmuizen tellen in Limburg

22 okt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
792 keer bekeken
  •  
Slapende eikelmuis

© Slapende eikelmuizen, Bron: Janneke de Weerdt

Met z'n prachtige maskertje en pluimstaart is het een van de zeldzaamste knaagdieren in ons land: de eikelmuis. En komt maar op twee plekken voor in ons land: op de Bemelerberg en het Savelsbos, in het zuid-puntje van Limburg. De eikelmuis is geen muis, hij behoort hij tot de slaapmuizen. Want slapen doen ze, ze gaan ruim zes maanden in winterslaap. 

Bedreiging

Het voortbestaan van de eikelmuis in Nederland is ernstig bedreigd. De Nederlandse populatie is de laatste vijftien jaar zeer sterk achteruitgegaan. Vandaag de dag leven er nog slechts enkele tientallen in ons land. Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging houdt de populatie nauwkeurig in de gaten: "Eikelmuizen leven vooral aan randen van loofbossen in glooiend gebied. Ze zijn dol op dicht dicht struikgewas (hagen, houtkanten, braam- en ander struweel).  Landschapselementen die je steeds minder ziet. Het leefgebied van de eikelmuis is eigenlijk alleen hier in Limburg nog optimaal. "

eikelmuis_05.jpg

© Foto: johnnn

Verhuizing

In 2017 werd in de buurt van Rijswijk een kleine populatie eikelmuizen gevonden en gevangen. Een plek waar eikelmuizen van nature niet voorkomen, dus werden de eikelmuizen gevangen en naar  GaiaZOO gebracht. Daar werd de groep genetisch onderzocht, om te zien of het om inheemse eikelmuizen ging. Dat was zo, de dieren kregen allemaal een chip en werden vervolgens losgelaten op de Bemelerberg. Ellen van Norren monitort de twee groepjes in Limburg nauwkeurig: "We chippen de jongen en gaan in de herfst langs alle nestkasten om te kijken hoe het met ze gaat. Maar het blijft spannend, met zo'n kleine populatie."

Vroege Vogels TV maakte in 2019 een reportage over de eikelmuizen in Limburg. Hier is dat terug te kijken.

Meer over:

eikelmuis

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Huub van t Hart
Huub van t Hart31 okt 2021 - 21:55

Op dit moment wordt op ons verzoek (KNNV afdeling Natuurlijk Delfland door Bureau VanderHelm nieuw onderzoek gedaan naar het voorkomen van de eikelmuis in Pasgeld (Rijswijk). De vraag is of het in 2017 wel gerechtvaardigd was (c.q. legaal) om de gezonde, groeiende populatie in Rijswijk te verwijderen en over te brengen naar Zuid Limburg. Sterker nog: vanuit het standpunt van populatieoverleving gezien is/was het mijn inziens een onaanvaardbaar groot risico om in één keer de hele gezonde Rijswijkse populatie weg te vangen. Ik hoop dat er nog een restpopulatie over is, die dan zeker niet wetgevingen mag worden!