Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eik is rupsenparadijs

  •  
30-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1656 keer bekeken
  •  
IMG_2263
Door het koude en natte voorjaar is alles in de natuur wat aan de late kant, maar inmiddels is het feest toch echt losgebarsten: vooral op eiken wemelt het nu van rupsen en andere beestjes die zich tegoed doen aan de frisse blaadjes. "De eik is de meest biodiverse boom van ons land."
IMG_2277

Wintervlinders

Een van de meest voorkomende rupsen op de eik is die van de wintervlinder: een lichtgroen rupsje dat zich overdag meestal schuilhoudt in een opgevouwen blaadje. "Het is het 'stapelvoedsel' van veel vogels", weet Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting. "Door de opwarming van het klimaat vissen trekvogels als de bonte vliegenvanger tegenwoordig soms achter het net, omdat de piek van deze rupsjes al voorbij is wanneer hun jongen uit het ei komen. Met een beetje geluk helpt dit koude voorjaar een beetje om de timing wat beter te maken, al hoor ik ook wel geluiden dat de trekvogels zelf in sommige gevallen ook wat later zijn."
IMG_2282

Spanner is de teckel onder de rupsen

Behalve wintervlinders zie je op de eikenblaadjes ook veel 'spanners', vertelt Van Deijk. "Dat zijn een beetje de teckels onder de rupsen: een heel lang lijf met aan de uiteinden wat pootjes. Die lopen door eerst de achterpootjes naar voren te brengen en dan de voorpootjes op te schuiven."

Al met al leven er op een eik algauw honderzestig verschillende soorten (rupsen van) nachtvlinders, vertelt Van Deijk. "Het is daarmee één van de meest biodiverse bomen die we hebben." 
IMG_2274

Stinkwants

Naast al die rupsjes, zien we ook verschillende andere insecten die zich tegoed doen aan de jonge blaadjes van de eik. "Die grote groene moet je niet aanraken. Dat is en stinkwants. Als je die op je hand zet ruik je dat de rest van de dag!" Dat we maar gewaarschuwd zijn!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.