Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Egels ontwaken_21_04_2010

  •  
21-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
egel_05.jpg
Er wordt aardig wat teweeg gebracht door de eerste zonnestralen die de lente ons brengt. De stijging van de temperatuur luidt voor de egels het einde van de winterslaap in. Ontwaakte egels worden hier en daar alweer waargenomen. Tijdens de winterslaap hebben de egels een aanzienlijk deel van hun zorgvuldig opgebouwde vetreserves verloren.
Nadat de egels zich in de herfst eerst flink vol gegeten hebben, zijn ze rond november in winterslaap gegaan. Zelfgebouwde nesten of een beschut plekje in een composthoop of boomstronk zijn ideaal om de lange winterslaap te beginnen. Het is geen gewone slaap. Hartslag en lichaamstemperatuur dalen behoorlijk tijdens deze periode, die wel een half jaar kan duren. Soms wordt de egel tussentijds wakker. Dan zal hij wat proberen te eten voordat een nieuwe slaapplek wordt gevonden.
Dankzij de warmere dagen is er weer volop voedsel te vinden. De egels verlaten daarom nu hun nesten van gras en bladeren en gaan op zoek naar lekkernijen als slakken, wormen en insecten. In de komende maanden zullen alle egels actief worden en weer gaan rondscharrelen. Met een beetje geluk kunnen ze binnenkort dus weer gezien worden in tuinen en parken. Aangezien egels actief worden als het donker is, maakt u ’s avonds de meeste kans op een ontmoeting met een egel.
Jaar van de Egel
Afgelopen jaar was het Jaar van de Egel. Duizenden mensen hebben hun waarnemingen doorgegeven, wat veel waardevolle informatie heeft opgeleverd. Met de verzamelde gegevens zijn de aantallen en de verspreiding van de egel in kaart gebracht. Zo kunnen egels door heel Nederland worden gezien. Ook in dorpen en steden is de egel vertegenwoordigd, wat een goed teken is. Egels blijken zich enigszins aan te kunnen passen aan een leven in stedelijke gebieden.
Helaas is er ook slecht nieuws. De tellingen wijzen uit dat het egelbestand drastisch is uitgedund. Zo erg zelfs, dat een plaatsing op de Rode Lijst eigenlijk wenselijk is. Meer onderzoeksresultaten zijn te vinden op jaarvandeegel.nl . Daar vindt u ook informatie over het Egelweekend dat in september 2010 weer wordt gehouden. Overigens wil de Zoogdiervereniging ook dit jaar graag van u weten waar egels worden gezien. Geef uw waarnemingen door op de sites Telmee.nl of Waarneming.nl .
Tekst: Merel van Rees-Vellinga, Zoogdiervereniging
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.