Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Egels in winterrust

  •  
19-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Onder het herfst bladerdek zijn de egels druk op zoek naar bodemdieren, zoals wormen, kevers en duizendpoten. Ze leggen een vetreserve aan voor hun winterslaap, die binnenkort al begint.
 
De egel kan heel slecht tegen kou. Zijn stekels, hij heeft er zo’n 6000, isoleren niet. Daarom houdt hij tot april een winterslaap in een nest. Dat nest maakt hij van droge bladeren, meestal onder een heg, een schuurtje of een stapel houtblokken. Tijdens de winterslaap vertraagt de hartslag en ademhaling en z’n lichaamstemperatuur neemt af van 35 graden tot maar 10 graden. Maar ook z’n spijsvertering stopt. Voor die tijd moet de egel dus voldoende eiwitrijk voedsel eten om een vetreserve aan te leggen. Binnen een paar uur kan hij dan ook wel 80 regenwormen of kevers naar binnen werken. Tijdens de winter is er overigens weinig voedsel voor de egel te vinden: het aanbod van bodemdieren zal voor een groot deel verdwijnen. Als hij ontwaakt uit zijn winterslaap kan hij wel 20 tot 40 procent van zijn lichaamsgewicht kwijt zijn geraakt.
 
Het is niet zo dat egels aaneengesloten slapen. Soms worden ze wakker en veranderen van nest. In het voorjaar ontwaken de egels weer, wanneer de nachttemperatuur stijgt en er weer voldoende voedsel is.
 
Probeer egels in hun winterslaap niet te verstoren. Als je bladeren of takken wilt verwijderen, kijk dan eerst goed of er geen egel onder woont. Zo ja, laat hem dan lekker slapen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.