Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Efficiënte slijmzwam verslaat spoorlijnontwerpers

  •  
27-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
slijmzwam.jpg
In een bijzonder experiment bleek een slijmzwam in staat om een even efficiënt transportsysteem te bouwen als het door ontwerpers geroemde spoorwegsysteem rond Tokio. En dit alles zonder hersenen of een centraal zenuwstelsel.
Slijmzwammen bewegen zich voort door uitstulpingen te vormen in hun protoplasma. Dit doen ze wanneer ze op zoek zijn naar voedsel; onderweg laten ze een netwerk van kruipsporen achter. Ze doet dit alles zonder hersenen of een centraal zenuwstelsel.
In een poging te doorgronden hoe efficiënt een slijmzwam problemen aanpakt, deden onderzoekers aan de Hokkaido universiteit in Japan een experiment. De onderzoekers bouwden het gebied rond Tokio na met behulp van havermout als voedsel voor de slijmzwam. Ze gebruikten licht om hindernissen na te bootsen. De onderzoekers hadden namelijk een gele slijmzwam die op licht reageert voor hun onderzoek uitgekozen. In zes en twintig uur had de slijmzwam, in zijn zoektocht naar havermout, een netwerk van kruipsporen gebouwd. Dit netwerk evenaarde de efficientie van het spoorwegnet rond Tokio en leek er zelfs verbazend veel op. Het spoorwegsysteem rond Tokio en omliggende steden staat bekend als een van de meest efficiënte ter wereld. Het is dit vermogen van de slijmzwam om problemen op te lossen zonder gebruik te maken van “intelligentie”, wat de onderzoekers interesseert. Zij verwachten het probleemoplossend vermogen van de slijmzwam toe te kunnen passen op andere terreinen.
Meer lezen op Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.