Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Effect van een natuurlijke oever op de visstand

  •  
28-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Jelger Herder

© Rob Buiter

De meeste kanalen in ons land hebben harde, steile oevers, waar vissen niets te zoeken hebben. Zeker jonge vis niet. In de Kaderrichtlijn Water heeft ons land doelen gesteld om de visstand in onze water te verbeteren, ook in kanalen. Eén van de manieren is het aanleggen van natuurlijke oevers, met glooiende bodems en rietkragen. Het idee is dat vissen die oevers kunnen gebruiken om te paaien en te schuilen. Maar werkt dat in de praktijk ook zo? In opdracht van de provincie Noord-Holland is RAVON (Reptielen, Amfibiën en Vissenonderzoek Nederland) vorig jaar gestart met een groot onderzoek.

Kraamkamers

Uit de eerste resultaten blijkt dat de natuurvriendelijke oevers inderdaad worden gebruikt als kraamkamers voor vissen. "In de kanalen met zo'n oever komen veel meer jonge vissen voor dan in de kanalen zonder zo'n oever", zegt Jelger Herder van RAVON. Die natuurvriendelijke oevers kunnen ook een soort bron zijn van jonge vissen, waar de rest van het water ook van profiteert. De afgelopen jaren is er maar liefst honderd miljoen euro geïnvesteerd in deze oevers. "Goed besteed geld", durft Herder nu al te concluderen. 
jonge snoek RAVON

© Rob Buiter

Een van de onderzoekers toont een jonge snoek die in de rietkraag van de natuurvriendelijke oever werd gevangen (foto: Rob Buiter) 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.