Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Effect van as op het klimaat

25 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Bosbrand_bertknot-Flickr.jpg

© Fotograaf: bertknot (Flickr Creative Commons)

Een internationaal team van wetenschappers, onder meer van de TU Delft, Wageningen Universiteit en het KNMI, gaat onderzoeken wat de invloed is van bosbranden op wolkenvorming en klimaatverandering. Het onderzoek wordt volgende maand uitgevoerd op het eiland Ascension, in het zuiden van de Atlantische Oceaan.
De wetenschappers brengen met behulp van satelliet-, grond- en vliegtuigmetingen de eigenschappen van wolkendruppeltjes en rook gedetailleerd in kaart. De metingen worden onder meer gedaan met laserlicht. ,,Ze kunnen samen met de vliegtuigmetingen inzicht geven hoe wolkendruppeltjes veranderen onder de aanwezigheid van kleine asdeeltjes'', zei onderzoeker Martin de Graaf van de TU Delft en het KNMI donderdag.
Boven de Atlantische Oceaan zijn volgens de onderzoekers heel veel deeltjes aanwezig in de vorm van rook van bosbranden in Afrika, die ontstaan tijdens de droge periode van de moesson. Afrika produceert ongeveer de helft van de wereldwijd aanwezige rook uit bosbranden en is daarmee veruit de grootste bron. De piek van branden en rook is in augustus en september.
De atmosfeer van de aarde is altijd voor zo'n 60 procent bedekt met wolken. Daardoor kan een verandering daarin aanzienlijke gevolgen hebben voor het klimaat, omdat wolken voor een belangrijk deel de temperatuur regelen.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.