In een warmer klimaat gedragen blauwalg-etende goudalgen zich meer als dier en versterken zo het broeikaseffect nog verder. Als dier stoten ze namelijk CO2-gas uit in plaats van het vast te leggen.
Grote impact
“En dat zal een grote impact hebben, want in allerlei wateren vertoont een meerderheid van tot wel 90% van alle algen dit gedrag.” Onderzoekster Susanne Wilken van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) ontdekte dit en promoveert er vandaag op in Utrecht.
Twee walletjes
Ze hebben een ‘plantaardige’ kant en een ‘dierlijke’, de blauwalg-etende goudalgen. “Je kunt ook zeggen dat ze van twee walletjes eten,” vullen ecologe Susanne Wilken en haar begeleidster Ellen van Donk aan. Deze goudalgen behoren tot de zogenaamde mixotrofe algen, die eigenschappen bezitten van zowel planten als dieren. Net als planten maken ze gebruik van zonlicht voor hun fotosynthese, maar ook kunnen ze zich voeden met andere organismen (namelijk algen en bacteriën). Ook giftige cyanobacteriën, beter bekend als de beruchte blauwalgen, eten ze zonder problemen op.
Vicieuze cirkel
Door Wilkens onderzoek is het inzicht in het leven van een mixotroof gegroeid. Zulke organismen hebben invloed op het hele ecosysteem om hen heen. Eén van de belangrijkste voorspellingen van de onderzoekers is bevestigd. Namelijk dat snelheden van de ‘dierlijke’ processen sterker toenemen met temperatuur dan die van ‘plantaardige’ processen. Als het warmer wordt op aarde, gaan ze meer als dieren leven dus. Als gevolg gaat er meer CO2 de lucht in, wat als broeikasgas de temperatuur nog verder laat stijgen. Zie daar een vicieuze cirkel.
Mixotroof
Een niet onbelangrijke cirkel. Want in allerlei ecosystemen – van Scandinavische meren tot oceanen en voedselarme wateren – is al vastgesteld dat een groot deel van de algensoorten mixotroof is. Mixotroof wil zeggen dat ze overal energie uit kunnen halen. Met aandelen tot 90 procent kan een verschuiving in hun ‘eetgewoontes’ door een opwarmend klimaat grote gevolgen hebben.