Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eersteling in Klimaathut - Andrea van Pol

24 feb 2008
  •  
leestijd 2 minuten
Klimaathut.JPG
Vroege Vogels is zondag 24 februari live vanuit het midden van Flevoland. In het nieuwe klimaatbos X17 dat nu geplant wordt. Onder het motto ‘maak je hart groen’ kan iedereen een boompje kopen. Het bos zal de vorm van een hart krijgen en midden in dat hart staat een huisje. De klimaathut. In die hut mogen Bekende Nederlanders een nacht volledig klimaatneutraal slapen in ruil voor een oproep aan burgers en bedrijven toch vooral bomen te kopen.
 Ik ben door mijn eindredacteur uitverkoren klimaatneutraal te overnachten voor de uitzending van zondagochtend. Die ervaring kan ik mooi meenemen als presentator.
Zaterdagavond half 7 rijd ik met hond en vriendin via de A6, N203 en nog wat afslagen naar het nieuwe bos. Als we het terrein oprijden is het pikkedonker. We worden verwelkomd door een indrukwekkende, in haute couture gestoken, jonge mooie vrouw. Een opmerkelijke verschijning in dit ruige polderlandschap. “Mag ik je feliciteren. Je bent de eerste bewoner van de klimaathut.” Hoewel ik er niets voor heb hoeven doen, gloei ik van trots.
Met lichte opwinding volgen we haar over een zandpad naar de hut. Het is klein, gloednieuw, en helemaal van hout. Naast de voordeur hangen grote elektronische borden waarop rode cijfers knipperen die aangeven hoeveel elektra, gas, water en wat al niet meer er gebruikt wordt. Het lijkt het vertrektijdenbord van het station wel.
Binnen is ook alles van hout, het ruikt lekker en de inrichting is modern. Wit en appelgroen zijn de kleuren. De apparatuur is hightech. In de hoek bij de voordeur hangen wel 8 meters. Iedere pan die we opzetten, ieder lichtje dat we aandoen - alles wordt gemeten. Een beetje griezelig. Maar het is klimaatneutraal denken we. Alles voor de goede zaak. De wc is een compostgebeuren. Ik ben blij dat ik de eerste ben. Na mij zullen Sophie Hilbrand en Philemon Wesselink hier zijn, met hun weet je het natuurlijk nooit.
Op tafel staat een grote schaal met fruit, de ijskast is tjokvol met groente, kaas, melk en eieren, op de plank boven het aanrecht liggen broden, chips, nootjes en chocola. Er staan flessen wijn (Vida Organica) en een stuk of 20 biertjes. Alles biologisch. Ik had gedacht als een Godfried Bomans sober, eenzaam en Spartaans de nacht door te brengen en ’s ochtends gelouterd mijn vreselijke ervaringen, hier en daar wat dikker aangezet, te vertellen.
Mijn collega’s hadden me afgelopen vrijdag nog bewonderend aangekeken en me succes gewenst. Ze moesten eens weten. Klimaatneutraal is gewoon top!
Het is bijna elf uur, en ik ga maar naar bed. Morgen om 6 uur gaat de wekker. Kijken of ik ook klimaatneutraal wakker word.
Andrea van Pol,
23 februari 2008, kwart over elf ’s avonds.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar