Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwanen nog te zwak om vrijgelaten te worden (update)

4 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
zwanen

© Foto: gertpaassen

De zwanen die besmeurd raakten door het olielek in de Rotterdamse haven zijn er nog niet klaar voor om te worden losgelaten. Rijkswaterstaat had eerder aangekondigd dat donderdag de eerste dertig zwanen vrijgelaten zouden worden, maar bij nader inzien blijkt het daar nog te vroeg voor. Uit een laatste controle van bloedwaarden bleek “dat de zwanen helaas nog niet voldoende aangesterkt zijn”, aldus Rijkswaterstaat. Voordat de vogels terug de natuur in kunnen, moet onder meer hun vetlaag hersteld zijn. 

Schone zwanen

Na een grondige poetsbeurt en een herstelperiode kunnen de eerste zwanen die met olie besmeurd raakten door een lek in de Rotterdamse haven de noodopvang verlaten. Rijkswaterstaat meldde donderdagochtend nog dat de eerste dertig dieren worden vrijgelaten maar dat is nu uitgesteld. Als de zwansen worden vrijgelaten, gebeurt niet in het havengebied, maar een heel stuk verderop in de Hoeksche Waard. Het opvangcentrum staat hemelsbreed zo'n 30 kilometer daarvandaan, dichtbij de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Onder de noemer 'operatie schone zwaan' zijn daar honderden zwanen schoongeschrobt en verzorgd.
Vroege Vogels radio ging kijken bij de zwanenwasstraat in Hoek van Holland. Beluister de reportage.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.