Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste zeewierboerderij over maximaal 5 jaar

  •  
14-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
zeewier.jpg
Nog maximaal 5 jaar en de eerste Nederlandse zeewierboerderij in de Noordzee is een feit. Dat zegt Klaas Timmermans,hoofd van de afdeling Biologische Oceanografie van onderzoeksinstituut NIOZ.
Dinsdag opent koning Willem-Alexander het nieuwe Zeewiercentrum bij het NIOZ op Texel. In het centrum zal, net als bij een proeflocatie in de Oosterschelde, onder gecontroleerde omstandigheden worden onderzocht wat de ecologische gevolgen zijn van het aanleggen van zeewiervelden in de Noordzee. Ook wordt bekeken welke soort wier zich het best leent voor grootschalige kweek en hoe het wier rendabel geoogst kan worden. Daarmee lijkt een eerste Noordzeeboerderij weer een stapje dichterbij.
Duurzaam verbouwen
Volgens wetenschappers heeft zeewier alles in zich om uit te groeien tot een teelt groter dan van de huidige top 3-gewassen (rijst, maïs en tarwe). Het gehalte hoogwaardige eiwitten in zeewier is hoog. Zeewier kan op een duurzame manier verbouwd worden omdat voedingsstoffen uit zee opgenomen worden en er geen landbouwgrond voor nodig is. Voor het kweken van zeewier zijn bovendien geen bestrijdingsmiddelen, fossiele brandstoffen en kostbaar zoetwater nodig.
,,Zeewier biedt vele mogelijkheden om wereldwijde voedsel- en energietekorten op te lossen en milieuproblemen aan te pakken’’, benadrukt Timmermans. ,,Maar willen we de teelt rendabel en duurzaam maken, is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Dat kan met de middelen die we hebben. Ik verwacht dat binnen 5 jaar een eerste proeflocatie voor zeewierteelt in de Noordzee, waar je dus te maken krijgt met getijden, stromingen en wisselende weersomstandigheden, is gerealiseerd.’’
Grote vlucht
Nederland is geen koploper als het gaat om de teelt van zeewier. ,,Maar we zijn wel bezig met een inhaalslag”, aldus Timmermans. ,,De opening van het zeewiercentrum in samenwerking met bedrijven, overheid en kennisinstellingen is daar een goed voorbeeld van. De komende jaren zal de zeewierteelt namelijk een grote vlucht nemen.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.