Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste zeearend geboren in Drenthe

  •  
27-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
Harold Rijnbergen

Zeearend

© Harold Rijnbergen

In de bossen rond Veenhuizen is een jonge zeearend geboren. Het is de eerste keer dat zeearenden succesvol hebben gebroed in Drenthe. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zien er samen op toe dat het nest niet verstoord wordt en het jong straks veilig kan uitvliegen.

Bewuste keuze

Staatsbosbeheer is erg blij dat de zeearend dit gebied heeft uitgekozen om te gaan broeden. Corné Joziasse, boswachter van Staatsbosbeheer in de Kop van Drenthe: “Vorig jaar vlogen er ook al een paar zeearenden rond in dit gebied, maar toen kwam het niet tot broeden. Dat het nu wel gelukt is, is een prachtig compliment voor dit natuurgebied.”

Het gebied rondom de nestlocatie is al langere tijd gesloten voor het publiek. “Blijkbaar is dat voor de zeearenden aanleiding geweest om dat gebied juist uit te kiezen voor hun nest. Zo blijkt ook nu weer dat afgesloten gebieden aantrekkelijk, zelfs noodzakelijk zijn voor veel dieren”, aldus Joziasse.

Jong maakt het goed

Uit observaties door Staatsbosbeheer blijkt dat het jong waarschijnlijk rond 10 mei uit het ei is gekropen. Het jong maakt het tot nu toe goed en is inmiddels flink gegroeid. Er lijkt voldoende prooi in de buurt aanwezig. Jongen van zeearenden zitten normaal gesproken 80 tot 90 dagen op het nest. Het jong zal waarschijnlijk over een maand uitvliegen.

De zeearend hoort thuis in de Nederlandse waterrijke natuur. Ondanks hun naam houden zeearenden zich vooral op in grote natuurgebieden met zoet water. Ze vormen als roofdieren een belangrijke schakel in een goed functionerend ecosysteem.

Zeearenden hebben een gevarieerd menu, maar ze eten met name grotere watervogels zoals ganzen, eenden, meeuwen en vis. Daarnaast eten ze aas. aDe zeearenden in het gebied rond Veenhuizen zijn zelfs gespot met een slang in de klauwen.

Toezicht op verstoring

Zeearenden zijn zeer verstoringsgevoelig. Jonge zeearenden hebben continue verzorging en veel eten nodig om snel te kunnen groeien. De exacte locatie van het nest wordt niet bekendgemaakt om verstoring zoveel mogelijk te voorkomen. Staatsbosbeheer volgt de ontwikkelingen actief met continu toezicht.

Joziasse: “Om de kersverse ouders en hun jong alle rust te gunnen, vragen we bezoekers met klem niet op zoek te gaan naar het nest.” Handhavers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten werken samen om bij overtredingen meteen in te grijpen. Mensen die toch proberen het nest dichter te benaderen, worden bekeurd.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor