Eerste wolf in NL?
• 02-09-2011
• leestijd 2 minuten
Verbaasde automobilisten in Duiven zagen vorig weekend waarschijnlijk de eerste wolf in Nederland. Op klaarlichte dag probeerde het dier een weg over te steken, maar vanwege de drukte en alle commotie die ontstond lukte dat niet.
Een automobiliste wist foto’s van het dier te maken met haar telefoon, foto’s die duidelijke kenmerken van een Europese wilde wolf tonen. Helaas zijn de foto’s niet zo goed dat meteen met 100 procent zekerheid is te zeggen dat het een wolf is en niet een hond die sterk op een wolf lijkt. Ook buitenlandse experts kunnen op basis van deze foto’s nog geen zekerheid geven.
Foto's
Meerdere mensen waren op dat moment foto’s aan het maken. Omdat Stichting ARK graag zeker willen weten of het een wolf was, willen zij mensen die foto’s gemaakt hebben oproepen om die naar
info@wolveninnederland.nl te sturen. Ook vragen ze mensen uit Duiven en omgeving te reageren die in deze foto’s hun eigen hond of die van de buurman herkennen. Dat laatste is immers nog niet uitgesloten.
Wolf in Nederland
Mocht blijken dat het inderdaad om een heuse wolf gaat, dan is dit de eerste wolf sinds meer dan een eeuw in Nederland. In 1869 werd de laatste wolf bij Schinveld gezien en mogelijk enkele decennia later nog eentje in Heeze. Sinds het jaar 2000 leeft een groeiende populatie wolven in het oosten van Duitsland. Ook in de Alpen en in Zuidoost-Frankrijk komen steeds meer wolven voor. De nakomelingen van deze wolven gaan op 1- of 2-jarige leeftijd zwerven, op zoek naar een partner en een eigen territorium en leggen dan ongeveer 50 km in een nacht af. Overdag wordt meestal niet rondgetrokken om contact met mensen te mijden. Als het een echte wilde wolf was, dan was het ook vrijwel zeker een zwerver die Nederland heeft bezocht. Waar hij nu is, is onbekend, maar zeker ver weg van die drukke plek in Duiven.
Beschermde diersoort
Met de komst van de wolf is Nederland een inheemse wilde soort rijker. Wolven zijn in Europa een beschermde diersoort. Mensen hoeven niet bang te zijn voor een wolf, maar moeten hem wel de ruimte geven. In Duitsland lopen enkele tientallen jonge wolven rond zonder dat iemand daar veel van merkt. Ze leggen flinke afstanden af en hoeven maar af en toe een ree te verschalken om weer een weekje te overleven. Ook de territoriale wolven zorgen voor weinig overlast, mits schapen en geiten achter een degelijk raster staan. Op
http://www.wolveninnederland.nl
staat meer informatie over wolven en vee, wolven en mensen en de bescherming van wolven.