Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste tropische cycloon in Spanje

  •  
17-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_93643.jpg

© storm

Spanje heeft voor het eerst in de geschiedenis te maken gekregen met een tropische depressie. Op 11 oktober ging de inmiddels afgezwakte tropische cycloon Vince bij Huelva aan land. Vince bracht eindelijk regen in het door droogte getroffen Spanje, lokaal zeer veel.
Verschillende plaatsen verspreid over heel Portugal en Spanje kregen in de tweede week van oktober door de restanten van Vince tientallen millimeters, Oviedo (Asturië) meldde op 13 oktober een etmaalsom van 78 mm, nadat hier een dag tevoren al 24 mm was gevallen. De meeste regen viel in het noordoosten van Spanje in de regio Catalonië. Weerman Jan Visser van dagblad Trouw vond imposante cijfers: Castell d'Abro kreeg tussen 11 en 14 oktober 348 mm, La Bisbal d'Emporda 231 mm, Monells 204 mm en Rosas 200 mm. Ook Barcelona werd getroffen met op enkele plaatsen tussen 140 en 150 mm. De overstromingen hebben in Spanje aan vier mensen het leven gekost. Ook het noorden van Afrika kreeg te maken met de tropische depressie, in Algerije viel lokaal zo'n 100 mm in 24 uur.
Bijzonder is dat het National Hurricane Center Vince bij het aan land gaan in Spanje nog bestempelde als tropische depressie. Vince is daarmee de eerste tropische depressies die Spanje berekte en één van de eerste in Europa. In 1961 wist de tropische depressie Debbie Ierland te bereiken. Vince ontstond ten westen van het eiland Madeira, een uitzonderlijke geboorteplaats voor een tropische storm. Vince bereikte boven zee tijdelijk de status van een hurricane van klasse 1 met gemiddelde windsnelheden van 120 km/uur. Op satellietbeelden is een "oog" te herkennen, dat karakteristiek is voor een tropische cycloon.
Bron: KNMI
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.