Vroege Vogels

Eerste soort die in 2019 uit sterft, een Hawaiiaanse slak

  •    •  
15-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hawaii_slakken_wikipedia

© Verschillende soorten Hawaiiaanse landslakken - Bron Wikipedia

De bekende Hawaiiaanse landslak George is overleden en daarmee krijgt hij de twijfelachtige eer om de eerst uitgestorven soort van 2019 te zijn. George was de laatste overlevende Hawaiiaanse landslak van de soort Achatinella apexfulva en is op nieuwjaarsdag op 14-jarige leeftijd overleden. Dat laat het Hawaiiaanse department voor Bos en Wildlife weten.

Bedreigde Hawaiiaanse slakken

In het verleden werden van deze talrijk aanwezige slakkensoort sieraden gemaakt, zoals de traditionele Hawaiiaanse krans. In 1997 werd een fokprogramma opgesteld om de laatste tien bekende Achatinella apexfulva slakken te redden. Helaas had het fokprogramma geen succes.
George was hermafrodiet - net als veel andere slakkensoorten - en bezat zowel mannelijke, als vrouwelijke geslachtskenmerken. Om zich te kunnen voortplanten hebben de slakken wel een partner nodig. Daarom leefde George tot zijn dood alleen, als laatste van zijn soort.

Invasieve soorten en klimaatverandering

Het overlijden van George kan gezien worden als een voorbode voor wat er gaat gebeuren met andere Hawaiiaanse slakken. Als er niet snel iets gedaan wordt om hen te beschermen tegen invasieve soorten en klimaatverandering, zullen ook deze bedreigde slakkensoorten verdwijnen.
Voor de dood van George is nog wel wat DNA afgenomen in de vorm van weefsel. Op dit moment kan men nog geen slakken klonen, maar onderzoekers hopen dit in de toekomst wellicht toch mogelijk wordt.

Meer over:

slak
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.