Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste scherm van luchtbellen haalt plastic uit Amsterdamse grachten

08-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
The Great Bubble Barrier

The Great Bubble Barrier

© Rob Buiter

Vandaag is de eerste Bubble Barrier gelanceerd in het Westerdok in Amsterdam. De Bubble Barrier is een luchtbellenscherm en haalt plastic uit het water van de Amsterdamse grachten. Zo wordt voorkomen dat grachtenplastic naar de Noordzee stroomt. Amsterdam heeft hiermee een wereldwijde primeur in de strijd tegen plasticvervuiling.

Hoe werkt de Bubble Barrier?


De Bubble Barrier is een muur van luchtbellen gemaakt door een buis met kleine gaatjes op de bodem waar lucht doorheen wordt geperst. De luchtbellen brengen in de gracht zwevend en drijvend plastic naar het wateroppervlak. De natuurlijke stroming van het water in het Westerdok en de diagonale plaatsing van het bellenscherm leiden plastic naar de opvangbak aan de waterkant. De Bubble Barrier werkt 24 uur per dag, 7 dagen per week, hindert scheepvaart en vissen niet en kan over de gehele breedte van rivieren of kanalen worden ingezet.

Veel plastic afval in de grachten

Plastic deeltjes worden overal in de natuur teruggevonden, waaronder in vissen en drinkwater. Dat is schadelijk voor dieren en het milieu en mogelijk ook voor mensen. Drijfvuilboten van Waternet scheppen dagelijks tijdens werktijden 3.500 kg afval uit het Amsterdamse water, waaronder veel plastic. Jaarlijks halen zij op deze manier zo’n 42.000 kg plastic uit de binnenwateren. Dat plastic drijft op of direct onder het wateroppervlak. Ook in de waterkolom is nog een hoop plastic afval: waaronder veel zwevend plastic.

Aanpak plastic afval

Met de Bubble Barrier als nieuw middel zoekt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht naar een oplossing voor het zwevende plastic en kleiner plastic afval (vanaf 1 mm) dat ondanks het drijfvuilvissen achterblijft in het grachtenwater. Ook de gemeente Amsterdam is er alles aan gelegen om de vervuiling van de grachten en de uitstroom naar rivieren en open zee te stoppen. Zo mogen op evenementen in de stad vanaf 2020 alleen nog herbruikbare plastic bekers en milieuvriendelijk afbreekbare confetti gebruikt worden. Ondanks deze maatregelen belandt er nog steeds afval in de gracht.

Het afgevangen afval wordt door de Plastic Soup Foundation onderzocht. Er wordt dan gekeken naar hoeveel plastic er wordt gevangen, naar de meest voorkomende items, naar de meest voorkomende merken (indien nog zichtbaar), waar het vandaan komt en hoe gevaarlijk het is voor mens en milieu.

Innovatieve technologie om plastic te verwijderen

De Bubble Barrier is de afgelopen jaren uitvoerig getest en heeft in diverse eerdere pilots aangetoond dat plastic vanaf 1 mm uit stromende rivieren en kanalen kan worden opgevangen. In de voorgaande pilots werd ook aangetoond dat de Bubble Barrier 86% van drijvend testmateriaal in binnenwater onderschept. Wat het effect is op de kleinere microplastics van 0,02 mm tot 0,5 mm wordt op dit moment onderzocht in een onderzoek met gezuiverd afvalwater bij rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof.

Dit project wordt uitgevoerd door The Great Bubble Barrier en Waternet, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en gemeente Amsterdam en in samenwerking met Van den Herik – Sliedrecht, STOP! Micro Waste, Canadianpond en de Plastic Soup Foundation.

Luister naar de reportage van 9 september 2018 over de ontwikkeling van het luchtbellengordijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.