Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste platform met vogelvriendelijke verlichting

  •  
24-08-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_328756.jpg
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en Philips hebben een nieuw type verlichting ontwikkeld. De lampen stralen een beperkt deel van het kleurenspectrum uit. Dankzij de unieke kleur worden vogels tijdens de vogeltrek over de Noordzee minder afgeleid door de verlichting van offshore platforms. Een eerste platform van de NAM - L15 in het Nederlandse deel van de Noordzee - is als pilotproject uitgerust met de nieuwe verlichting. De eerste resultaten zijn zeer positief.
Jaarlijks trekken 60 miljoen vogels over de Noordzee. De meeste halen veilig de overkant. Alleen bij een bijzondere combinatie van weersomstandigheden wordt een aanzienlijk aantal trekvogels aangetrokken en gedesoriënteerd door traditionele verlichting op olie- en gasplatforms. Ze blijven daardoor rondvliegen of strijken langdurig op de platforms neer, waarna ze vaak te zwak zijn om de kust nog te bereiken. De kans dat deze weersomstandigheden zich onderweg voordoen, is zo’n 10%.
NAM verrichtte jarenlang onderzoek naar dit probleem. Dit bracht aan het licht dat een belangrijk deel van de oplossing gelegen is in de kleur van de verlichting die momenteel offshore wordt gebruikt. Vogels worden vooral afgeleid door de rode delen uit het kleurenspectrum en minder door blauw of groen. Blauwe verlichting geeft echter een minder veilige situatie voor de medewerkers op de platforms, omdat ze bij dat type licht bijvoorbeeld minder scherp kunnen zien. Verlichting zonder rood maakt dat bijvoorbeeld een brandblusser minder herkenbaar is. NAM en Philips hebben met deze gegevens de handen ineengeslagen. De ontwikkeling van een nieuw type licht dat vogels niet afleidt en tegelijkertijd veilig is om bij te werken, was de doelstelling van het gezamenlijke initiatief.
Het platform L15,  net voor de Nederlandse kust ter hoogte van Vlieland, is het eerste platform ter wereld dat is uitgerust met dit type verlichting van Philips. Vrijwel alle buitenverlichting - maar liefst 380 lampen - is vervangen door een mix van nieuwe speciale TL- en HID-lampen (36W TLD- en 400W HPI-lampen). Momenteel loopt een praktijktest waarbij niet alleen naar de aantallen afgeleide vogels maar ook naar het welzijn van de medewerkers op de platforms wordt gekeken. De test verloopt geheel volgens de voorschriften voor veilig en gezond werken. De medewerkers reageren positief en er zijn veel minder vogels waargenomen. De eerste wetenschappelijke resultaten zullen na de grote vogeltrek van dit najaar bekend zijn.
NAM en Philips zijn verheugd over het gezamenlijke project. ''Dit is een fantastisch voorbeeld van hoe wij als industrie gezamenlijk een milieuvraagstuk kunnen oplossen'', aldus Philips Marketing manager Kay Rauwerdink. ''De NAM doet veel onderzoek naar de effecten van haar activiteiten op het milieu, met als doel die te minimaliseren. Ik heb hoge verwachtingen van de toepassing van deze lamp,'' aldus Joop Marquenie, milieuspecialist bij de NAM.
Bron: NAM en Philips
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.