Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eerste oogst zeeboerderij

17 apr 2015
  •  
leestijd 1 minuut
zeewier_05.jpg
Voor het eerst is het gelukt om zeewier te oogsten op de Noordzee. Een proefopstelling van stichting Noordzeeboerderij weerstond golven en stroming en kon deze week het eerste wier binnenhalen. Nog een jaar of drie en dan kunnen de eerste boerderijen er zijn.
De ‘Kiloproef’ is de eerste stap van de stichting om naar een duurzame zeewierteeltketen in Nederland te komen.  De testlocatie ligt 10 kilometer uit de kust van Texel, vlakbij de ‘Razende Bol’.  
seaweedfarm
De kiloproef zal inzicht geven welke wieren het beste geteeld kunnen worden op de ruige Noordzee. Dit gebeurt met twee verschillende teeltmodules. Een waar het wier groeit aan een lange lijn van 50 meter. De ander waar het wier aan een rond frame groeit van 5 meter doorsnede. Het zeewier hangt op zo’n anderhalve tot twee meter diepte. Hier groeit het wier gedurende 6 maanden met stromend zeewater, nutriënten en zonlicht. De proef wordt gebruikt als opstap naar de eerste commerciële Noordzeeboerderij.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's