Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste olie spoelt aan langs kust

  •  
21-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WNF_01.jpg
Nu de eerste olie is aangespoeld in de Mississippidelta vreest het WNF het ergste als meer gebieden vervuild raken door de olie. Inmiddels is ook de eerste zeeschildpad die met olie besmeurd was aangetroffen. Deze is schoongemaakt en maakt het goed. Voorlopig verblijft het dier in een van de opvangcentra.
De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), vergelijkbaar met het Nederlandse KNMI, laat in zijn verwachtingen zien dat de olievlek de komende tijd waarschijnlijk steeds dichter naar de kust toe drijft.
Ook blijkt uit gegevens van het NOAA dat er een kleine hoeveelheid olie in een sterke zeestroming, Loop Current, terecht is gekomen. Het gaat om zogenaamde sheen: een zeer dun laagje van olie, te vergelijken met de regenboogachtige oppervlakken die je soms in jachthavens ziet. Omdat het gaat om zo’n kleine hoeveelheid verwacht het NOAA geen grote gevolgen. Als de meer versere olie in de stroom terechtkomt, worden de gevolgen groter. De stroming kan de olie meenemen naar het noorden van Cuba en de Florida Keys, een natuurgebied. WNF heeft projecten in Noord-Cuba en wij houden contact met onze collega's daar over de situatie ter plekke.
Sinds 22 april lekt er vanuit het gezonken olieboorplatform olie in de Golf van Mexico.Het WNF werkt samen met de WWF-collega's in de Verenigde Staten en de Belgische organisatie Sea Alarm om een goed beeld te krijgen van de situatie ter plekke. Tussen de 400 en 600 diersoorten die in het gebied voorkomen, lopen direct gevaar door de ramp, zoals de bruine pelikaan en de roodhalsreiger. Ook het leven in zee wordt bedreigd door de olie.
Bekijk een filmpje waarin Carel Drijver uitlegt wat de olieramp voor gevolgen kan hebben voor de natuur.
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.