Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eerste najaarsvorst

  •  
03-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
madelief.jpg

© Madelief met rijp. Fotograaf: SjanivanOpheme

Voor het eerst deze herfst gaat het vriezen. Maandagochtend zes november vriest het aan de grond op grote schaal en op de gewone meethoogte, 1,5 meter, kan het kwik in het oosten lokaal een graadje onder nul duiken. De nacht van maandag op dinsdag verloopt nog wat kouder. Dan kan het ook aan de kust gaan vriezen.

Koudere gevoelstemperatuur

Doordat het ook een beetje gaat waaien, zal het kouder aanvoelen, waarschuwt weerbureau Weeronline. Op fietsbruggen kan het glad zijn en automobilisten zullen de ruiten moeten krabben.

Tuinen en vorst

Nachtvorst is een doodnormaal verschijnsel. Vaak daalt de temperatuur niet lager dan -5 graden Celsius. Van deze temperatuur heeft bijna geen enkele plant last. Er is echter verschil tussen nachtvorst en echte vorst. Echte vorst is vorst die ook overdag aanhoudt. In deze condities raakt de bovengrond bevroren en kan het matig tot streng gaan vriezen. Bij matige vorst liggen de temperaturen tussen de -5 en -10 graden Celsius. Bij strenge vorst liggen de temperaturen tussen de -10 en -15 graden Celsius. Het is dus in bijna alle gevallen pas nodig in te grijpen bij matige- of strenge vorst. Tropische en mediterrane soorten hebben mogelijk eerder zorg nodig bij vorst. 

Rijp

Rijp is een wit laagje bevroren water op op planten veroorzaakt door vorst. Dit kan erg mooie plaatjes opleveren. 
rijp hefrstbladeren

© fotograaf: tinyvdmeer

Fotograaf tinyvdmeer
rijp blad

© fotograaf: sjanivanopheme

Fotograaf sjanivanopheme
Bron: ANP

Meer over:

vorst, rijp, vriezen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar