Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste milieuvriendelijke sloopwerf naar Eemshaven

  •  
07-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_114976.jpg
De Eemshaven krijgt als eerste haven ter wereld een werf waar schepen op milieuvriendelijke wijze worden gesloopt. De bouw van de werf vergt een investering van 64 miljoen euro en biedt in eerste instantie werk aan circa honderd mensen. Dat heeft een woordvoerder van scheepsontmantelingswerf Ecodock dinsdag bekendgemaakt.
De nieuwe werf sloopt niet alleen schepen, maar ook platforms en overige maritieme voertuigen. Het plan voor de werf is afkomstig van ondernemer D. Mulder. Later schaarden andere bedrijven zich achter de werf, waaronder Wagenborg, BAM en Steenhuis Recycling. De 'Ecodock' heeft ook steun van de Europese Commissie.
De werf voorziet volgens de initiators in een grote behoefte, omdat overtollige schepen nu meestal onder zeer slechte omstandigheden worden gesloopt. Dat gebeurt vaak in derdewereldlanden.
De Ecodock moet een einde maken aan het omstreden 'beachen' van schepen. Dit houdt in dat sloopschepen worden achtergelaten op stranden van landen als India en Bangladesh om vervolgens gesloopt te worden. Deze sloopwerkzaamheden leiden jaarlijks tot vele dodelijke ongevallen. Bovendien veroorzaken afvalproducten als asbest en olie daarbij grote schade aan het milieu.
De nieuwe werf in Groningen zal als een proefproject fungeren. Wanneer de resultaten goed zijn, verwachten de initiatiefnemers dat er in de wereld dertig tot veertig vergelijkbare werven zullen komen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.