Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste landelijke Zoogdierdag over stadse dieren

  •  
12-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
muis_18.jpg
Veel zoogdieren wonen in, of bezoeken de stad: vleermuizen in de spouwmuur, egels in de tuin, eekhoorns in de boom, steenmarters onder de motorkap, muizen in de schuur. Natuur op je deurmat kan een verrijking zijn maar ook tot overlast en lastige procedures leiden. Het hoort echter allemaal bij de stad als biotoop: het centrale thema van de eerste landelijke zoogdierdag op 17 april te Nijmegen.
Voor het eerst organiseert de Zoogdiervereniging een landelijke zoogdierdag. Een dag lang staan de zoogdieren en het zoogdieronderzoek centraal. Het centrale thema van deze dag is: ‘Zoogdieren in de stad’. De dag wordt gehouden op 17 april op de campus van de Radboud Universiteit te Nijmegen.
In elke stad in Nederland wordt samengeleefd met zoogdieren (egels, steenmarters, vleermuizen, ratten, etcetera). Hoe vergaat het deze zoogdieren in de stad? Is hun aanwezigheid in kaart te brengen? En hoe kun je een stad zoogdiervriendelijk inrichten, niet alleen bij stedelijke vernieuwing, maar ook bij stadsuitbreidingen?
Steden bieden een grote diversiteit aan biotopen en zijn daarmee voor sommige soorten zoogdieren zelfs onmisbaar. Zo kunnen tuinen ware toevluchtsoorden zijn voor de egels waar het niet goed mee gaat, zo bleek uit onderzoek van de Zoogdiervereniging.
Beschermde zoogdieren kunnen projectontwikkelaars echter slapeloze nachten bezorgen, uit angst voor vertragingen bij sloop- en nieuwbouwprojecten. Het is daarom goed om te weten hoe stedelijke zoogdieren in beeld te brengen zijn. Hoe gebruiken bijvoorbeeld verschillende vleermuissoorten steden als leefgebied? En hoe kan de stad vleermuisvriendelijk worden ingericht? Het motto daarbij is dat een stad die goed is voor vleermuizen, ook goed is voor mensen. Hoe die mensen tegen de natuur in de stad aankijken is trouwens ook van groot belang, bijvoorbeeld voor het draagvlak van beschermingsmaatregelen.
Sommige zoogdieren veroorzaken ook overlast, bijvoorbeeld steenmarters die schade aan auto’s kunnen veroorzaken, of muizen en ratten die stankoverlast geven of voorraden aanvreten. Ook hiervoor zal aandacht zijn op deze eerste Zoogdierdag.
Kijk op de site van de Zoogdiervereniging voor programma, route en opgave.  
Tekst: Zoogdiervereniging
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.