Vroege Vogels

Eerste kievitsei 2010

  •    •  
16-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kievit.jpg
Vandaag is op een maisperceel in Bunschoten in de provincie Utrecht het eerste kievitsei van Nederland gevonden. Alex van Twillert uit Eemdijk vond omstreeks 10.30 uur het gespikkelde eitje.
De kievit is onze meest bekende weidevogel. Het eerste kievitsei is dé aankondiging van het nieuwe voorjaar. De soort vertoont de laatste jaren echter wel een gestage achteruitgang. De oorzaak is niet precies duidelijk. In ieder geval worden er te weinig jongen groot. Om dat tegen te gaan is niet alleen het beschermen van nesten nodig, maar ook het creëren van grasland waar de jongen veilig naar voedsel kunnen zoeken zodat ze ook volwassen worden.
Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2010 begonnen. Vrijwilligers van Landschapsbeheer Nederland, de Bond van Friese Vogelwachten en stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied trekken vanaf nu tot half juni het land in om samen met agrariërs waar nodig nesten van weidevogels te zoeken en te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.
Het zoeken en rapen van kievitseieren is een eeuwenoude traditie. Alleen in de provincie Friesland mag onder voorwaarden nog geraapt worden. In de rest van Nederland blijft het zoeken naar het eerste kievitsei door vrijwillige weidevogelbeschermers echter onverminderd populair.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.