Vroege Vogels

Eerste kamer stemt in met wet groene energie

  •    •  
23-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
d5e2a58ef8.jpg
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet tijdige realisatie Energieakkoord. Deze wet moet ervoor zorgen dat de afspraken uit het Energieakkoord op tijd kunnen worden gehaald. Zo moet de energie in Nederland voor 14 procent bestaan uit hernieuwbare energie in 2020 en 16 procent in 2023. 
In het Energieakkoord is afgesproken dat er in 2020 3450 MW extra energie opgewekt wordt door windmolens op zee en 6000 MW door windmolens op land. Minister Kamp van Economische Zaken: “In heel Nederland wordt hard gewerkt aan de overgang naar duurzame energie. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met deze wet, kan TenneT beginnen met de aanleg van het elektriciteitsnetwerk voor windparken op zee. Ook worden knelpunten om windparken op land te realiseren weggenomen. De doelen van het Energieakkoord zijn hierdoor nog steeds binnen bereik.”
Wind op zee
De komende jaren worden er windparken op zee ontwikkeld bij Borssele en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust. Door de aanleg van één elektriciteitsnetwerk op zee wordt de door windmolens opgewekte elektriciteit zo goedkoop mogelijk naar gebruikers aan vaste wal vervoerd. De komende tien jaar worden de kosten met veertig procent teruggebracht.
Met de aangenomen wet krijgen ontwikkelaars van de windparken daarnaast meer duidelijkheid over de aansprakelijkheid van schade bij vertraging en storingen aan het net op zee. Naar verwachting zullen hierdoor meer ontwikkelaars meedoen in het proces van het aanbieden van windenergie. Hoe groter de concurrentie, hoe goedkoper een windpark kan worden aangelegd.
Wind op land
Door de wet is er voor netbeheerders meer zekerheid dat zij investeringen voor de aanleg van windparken op land kunnen terugverdienen. Hierdoor kunnen nieuwe windparken naar verwachting een half jaar tot een jaar sneller worden ontwikkeld. Ook zal dankzij de wet de coördinatie van windparken op land beter worden bij provincies en gemeenten.
Bron: Rijksoverheid
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.