Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste jonge zeehonden geboren Waddenzee

  •  
04-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Zeehondpup_Paulcools.jpg

© Fotograaf: Paulcools

De eerste pups zijn gezien in de Waddenzee! Eén van de eerste geboortes is zelfs op film vastgelegd. Het geboorteseizoen van de gewone zeehonden is begonnen.
Meteen zwemmen
Deze zeehondensoort krijgt hun jongen in de zomer. De pups worden geboren met laagwater, op drooggevallen zandbanken. Vrijwel meteen, zodra de vloed opkomt, moeten ze zwemmen. De jongen blijven iets meer dan 3 weken bij hun moeder. Ze drinken melk bij haar wanneer ze aan land kunnen. In die korte tijd groeien de jonge zeehonden van rond 10 kilo tot 24 kilo.
Melk
De jonge zeehonden groeien zo hard omdat de melk erg voedzaam is. Zeehondenmelk heeft een vetgehalte van 45%. Zo bouwen de pups in korte tijd een dikke vetlaag op. Die hebben ze ook wel nodig. Na de zoogtijd laat de moeder haar jong namelijk alleen en moet het zichzelf redden. Vanaf dan moeten de pups hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en ook pas dan leren ze zichzelf vis vangen en eten. Zo leren ze, soms met horten en stoten, voor zichzelf te zorgen. Een beetje reserve kunnen ze dan goed gebruiken
Laagwater
In deze tijd van het jaar zijn de wadplaten daarom extra belangrijk voor de zeehonden. Wanneer het laagwater is liggen de moeders er met hun jongen om ze te kunnen laten drinken. Rust is dan van groot belang. Wanneer zeehonden verstoord worden op het land, vluchten ze, of durven ze niet op het droge te komen. Dit betekent dat de jonge zeehond veel minder kan drinken en soms pas 12 uur later, als het weer laag water is, opnieuw een kans heeft.
Rust
Tijdens de zoogperiode van zeehonden zijn daarom een aantal zandplaten gesloten voor recreatie. Maar de zeehonden weten natuurlijk niet welke gebieden gesloten zijn en de pups kunnen overal heen zwemmen. Dus: voor wie binnenkort op het wad komt, gun de zeehonden, ook als ze buiten het gesloten gebied zijn, nu extra privacy en ruimte, zodat de pups op de zandplaten in alle rust bij hun moeder kunnen drinken.
Filmpje
Het filmpje van de geboorte is te zien op de facebookpagina van zeehondencrèche Pieterburen. Zij bestuderen in de Dollard het gedrag van zeehonden met hun pups.
Bron: Ecomare
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.