Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste jonge kraanvogel in Overijssel

  •  
25-06-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kraanvogels_02.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

Eind april is in de Engbertsdijksvenen in Kloosterhaar door medewerkers en vrijwilligers van Staatsbosbeheer een kraanvogelnest gevonden. Broedende kraanvogels zijn niet nieuw in de Engbertsdijksvenen want dit gebeurde de afgelopen jaren ook al. Maar dit jaar is er voor het eerst een jonge kraanvogel aangetroffen. Dit betekent het eerste succesvolle broedgeval van de kraanvogel in Overijssel.
Kwetsbaar
Het kraanvogeljong is nu enkele weken oud. Staatsbosbeheer heeft dit goede nieuws bewust de eerste weken vanaf het uit het ei kruipen niet naar buiten toegebracht omdat het jonge dier zeer kwetsbaar is voor verstoring. Overigens geldt dit voor de gehele periode van broeden tot jong.
Welkom
De hoogveengebieden vormen geschikte broedplaatsen voor kraanvogels. Daarom is het ook niet vreemd dat de kraanvogels de Engbertsdijksvenen opzoeken. Doordat de kraanvogels in Europa relatief goed gedijen is het niet ondenkbaar dat we in de aankomende jaren meerdere broedgevallen van kraanvogels mogen verwelkomen.
Om de rust voor de jonge kraanvogel te garanderen houdt Staatsbosbeheer de aankomende tijd extra toezicht in het gebied. 
Bron: Staatsbosbeheer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.