Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eerste goudjakhals ooit in Drenthe waargenomen

6 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
goudjakhals

Goudjakhals op de webcam in Drenthe

© Zoogdiervereniging

Het neefje van de wolf, de goudjakhals is op 22 november 2019 op een wildcamera in Drenthe vastgelegd, meldt de Zoogdierenvereniging. Dit is de eerste waarneming van deze diersoort ooit in de provincie. Ook voor Nederland is het bijzonder: slechts twee keer eerder is de goudjakhals (Canius aureus) in ons land vastgesteld.

Goudjakhals als opruimdienst

De goudjakhals is een stuk kleiner dan de wolf en neemt in tegenstelling tot de wolf genoegen met een veel kleiner leefgebied, zo’n drie tot vier vierkante kilometer waarin hij voornamelijk op muizen jaagt. De goudjakhals meer werkzaam als de opruimdienst van moeder natuur. Hij zou een bijdrage kunnen leveren aan het in toom houden van lokale muizen- en rattenpopulaties.

Door hun onopvallende aanwezigheid, ook in de landen van herkomst kan het zijn dat dit dier al langere tijd onopgemerkt door Drenthe wandelt. Maar ook is het goed mogelijk dat hij de grens alweer is overgestoken.

Goudjakhals op de wildcam

De wildcamera was opgesteld voor onderzoek namens de Zoogdiervereniging in het kader van Netwerk Ecologische Monitoring (NEM). Binnen dit programma monitoren natuurorganisaties samen met vrijwilligers diverse diersoorten in Nederland. De waarneming van de goudjakhals was een toevallige “bijvangst” uit dit onderzoek.

Op de foto’s van het dier viel de grootte niet in te schatten. De schofthoogte van het dier kon achteraf worden opgemeten aan de hand van omringende struiken en worden vergeleken met foto’s van bijvoorbeeld ree en vos die op dezelfde camera waren vastgelegd. Hieruit volgde een schofthoogte van niet meer dan 50 cm waarmee een wolf met zekerheid kon worden uitgesloten.
Sinds tientallen jaren is het dier bezig met een opmars vanuit Oost-Europa. Ook in Duitsland en Denemarken wordt de goudjakhals steeds vaker opgemerkt al is daar nog geen bewijs van voortplanting. Voor zover bekend zit de dichtstbijzijnde roedel in Tsjechië.

Bron: Zoogdierenvereniging.nl

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.