Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste golf najaarstrekkers spoelt over Nederland

  •  
25-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vogeltrek.jpeg
Met de stijgende luchtdruk, dalende temperaturen en de noorden- en oostenwind van het afgelopen weekend barstte de eerste opvallende golf van zichtbare vogeltrek los. Zowel aan de kust als in het binnenland konden vogelaars genieten van een bont palet aan trekvogels.
De vogeltrek is al maanden aan de gang, maar tot nu toe niet zo opvallend. Het begint al in juni, en de - veelal nachtelijke - trek van onder andere steltlopers en zangers piekt al in de zomer. Inmiddels zijn veel echte zomervogels allang vertrokken: vogels als koekoek, wielewaal, gierzwaluw, spotvogel, fitis en grasmus. In de loop van september komt de dagtrek van heel veel vogelsoorten op gang, en afgelopen zaterdag en zondag was dat duidelijk te merken.
De weerkaarten gaven al aan dat zaterdag en zondag goede trekdagen zouden worden. Een hogedrukgebied breidde zich van het westen uit naar Scandinavië, waarbij de wind noordelijk werd, de lucht opklaarde en de temperatuur flink onderuit ging. De juiste ingrediënten voor het eerste golfje trekvogels, lijsters en vinkachtigen, over de Noordzee naar het zuiden, waren vooral aan de kust merkbaar. In het binnenland kwam een stroom vogels uit het oosten op gang, zoals gaaien, mezen en roofvogels.
Op de Waddeneilanden werden in de loop van zaterdag en zondag de eerste koperwieken gezien, kleine groepjes nog. Ook beflijsters, kramsvogels, kepen, sijzen, kruisbekken en barmsijzen wezen op aankomst vanuit Noorwegen, evenals noordelijke tjiftjaffen. Meer in het binnenland werden opvallende groepen gaaien gezien en op sommige plaatsen trokken veel grote bonte spechten langs. De invasie van zwarte mezen zet ook door, met meer dan 800 trekkende vogels over de Kamperhoek bij Swifterbant (FL). Ook aalscholvers, grauwe ganzen en kleine rietganzen vertoonden een eerste trekpiek. Van de roofvogels viel het behoorlijke aantal smellekens op, een valkje dat broedt op de 'fjells'*. In de loop van de zondag begonnen door de aantrekkende oostenwind ook buizerds te trekken. Vooral in Limburg werden nog grote aantallen boerenzwaluwen gezien.
De kop van de zichtbare najaarstrek is er nu af; de komende weken zullen de aantallen verder stijgen en zullen er nog vele miljoenen vogels langstrekken. Kijk voor de verslagen van de actuele vogeltrek op www.trektellen.nl.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.