Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste glasalen in Nederland

  •  
18-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paling_38.jpg
Vrijwilligers hebben in het kader van het project 'Samen voor de Aal' trekvissen in kaart gebracht. In het Haringvliet, Hollandsch Diep, Nieuwe Waterweg en de Noordzee werd onder meer glasalen (jonge palingen) en driedoornige stekelbaarzen gemonitord.
Obstakels
De vismigratieroutes in Nederland zijn een hele uitdaging voor vissoorten die afhankelijk zijn van zowel zoet- als zout water. Sluizen, gemalen en stuwen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld glasalen de grootste moeite hebben in het voorjaar de zee te verlaten om op te groeien in de zoetwatergebieden van Nederland.
Uitsterven
De paling loopt het risico helemaal uit te sterven als niets wordt gedaan aan de barrières in hun migratieroutes. De jonge glasaaltjes worden geboren in de Sargassozee en zwemmen 6000 kilometer richting het zoete water in Europa, maar stuiten nu dus op blokkades. Hierdoor is in Nederland minder dan 1% van de populatie over die in de jaren zeventig rond zwom.Hoe ziet zo'n glasaal eruit?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor