Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste Europese goedkeuring voor Noorse elektrische auto

  •  
11-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
081222_hybrid_plugin_439x293.jpg
De Noorse TH!NK City is de eerste volledig elektrische auto die in alle lidstaten van de Europese Unie de weg op mag, met dank aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
De RDW heeft de Europese goedkeuring verzorgd. Dat betekent dat de wagen uitgebreid is getest op Europese eisen zoals remmen, botsen, verlichting, spiegels en uitstoot.
Verkeersminister Camiel Eurlings reikt maandag, na een laatste symbolische testrit met het autootje, op het Binnenhof het eerste certificaat van goedkeuring uit aan de directeur productontwikkeling van de autofabrikant TH!NK.
Met dit 'diploma' mag de auto overal in de EU worden verkocht, aldus een RDW-woordvoerder. De fabrikant hoeft niet meer in elke lidstaat apart goedkeuring en toelating te regelen. Dat scheelt tijd en geld. TH!NK koos voor de rijksdienst vanwege zijn kennis en ervaring met elektrische auto's, aldus het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ook het Europese toelatingsproces verloopt bij de RDW het snelst. Nederland heeft daarnaast geen last van een eigen autoindustrie. ,,We zijn onafhankelijk en neutraal'', aldus de RDW-zegsman. De Duitse goedkeuringsinstanties hebben volgens boze tongen wel eens problemen met goedkeuring van een Franse auto.
De TH!INK City (kosten: bijna 40.000 euro) is volgens importeur Elmonet uit Eelde een compacte auto die bij uitstek geschikt is voor stadsverkeer. De maximumsnelheid is 100 kilometer per uur. De actieradius is 180 kilometer; het volledig opladen van de batterij als deze 'dood' is, duurt 13 uur.
Bron: ANP 

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.