Vroege Vogels

Eerste elektriciteitscentrale op zonnecellen

  •  
30-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_119607.jpg
In de Spaanse stad Sevilla is vrijdag Europa's eerste commerciële elektriciteitscentrale op zonne-energie geopend. De zonnecellen geven genoeg stroom voor 10.000 mensen.
De centrale is gedeeltelijk betaald met EU-subsidies. Brussel vindt de techniek een lichtend voorbeeld: ,,Deze nieuwe technologie geeft Europa een nieuwe kans om klimaatverandering te bestrijden en zeker te zijn van energielevering'', zei Europees Commissaris Andris Pieblags (Energie) ter gelegenheid van de ingebruikname.
Onderzoekers van de Europese Commissie presenteerden vrijdag een gedetailleerde kaart met de gunstigste locaties voor zonnekracht. Vooral Spanje en Middellandse Zee-eilanden zijn geschikt. Nederland is half zo geschikt als Spanje.
Dit soort kaarten zijn van onschatbare waarde om de milieudoelen te halen, vindt de Europese Commissie. De EU heeft immers als doel gesteld dat 20 procent van alle energie in 2020 moet zijn opgewekt door duurzame bronnen, zoals windmolens en zonnecellen.
De nieuwe centrale 25 kilometer buiten Sevilla voorkomt de uitstoot van zo'n 16.000 ton broeikasgas CO2 per jaar. De 11 MegaWatt centrale van energiebedrijf Abengoa kostte 35 miljoen euro. De EU betaalde daar 5 miljoen euro aan mee. Het moet de eerste zijn van een reeks soortgelijke centrales in de regio, met een vermogen van 300 MegaWatt in 2013.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.