Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste EKO-keurmerk voor biologische winkels

  •  
19-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eko.jpg
Vier biologische supermarkten en speciaalzaken zijn gecertificeerd voor het EKO-keurmerk Winkels. Het is voor het eerst dat deze keurmerken zijn uitgereikt.
Aankooppunt onderdeel keten
In de certificering van de hele keten van biologische landbouw en voeding, die in Europese wetgeving is vastgelegd, ontbrak nog de laatste schakel: het punt waar de consument zijn feitelijke aankoop doet. De Stichting EKO-keurmerk, bekend van het EKO-keurmerk op voedingsmiddelen, introduceerde eerder al het EKO-keurmerk Horeca voor catering en restaurants; nu is ook in de certificering van de winkels voorzien.
Minimaal 90% biologisch
Biologische speciaalzaken die het EKO-keurmerk willen moeten zich onderscheiden met een assortiment biologische levensmiddelen dat groter is dan 90% van de totale inkoop. In minimaal drie van de vier versgroepen (AGF, brood, zuivel, vlees) moet het aanbod 100% biologisch zijn. Ook voor de inkoop van vis en non-food-producten gelden duurzaamheidseisen. De winkel moet een duurzaamheidsbeleid hebben dat invulling geeft aan de kernwaarden van de biologische landbouw zoals deze door IFOAM, de koepel van Europese biologische landbouworganisaties, zijn geformuleerd: ecologie, gezondheid, eerlijk en zorg. Het duurzaamheidsbeleid van de winkel moet minimaal twee verbeterdoelstellingen hebben, zodat de lat steeds hoger komt te liggen.
EKO-keurmerk op de winkelruit
De vier winkels die als eerste het keurmerk kregen zijn EkoPlaza Alkmaar, Gimsel Rotterdam, EkoPlaza Uden en GooodyFooods Almere. De eerder dit jaar opgerichte Biowinkelvereniging, waarbij inmiddels 80 speciaalzaken zijn aangesloten, verwacht dat in hoog tempo meer van haar leden zich zullen laten certificeren. Arjan Nijdam, voorzitter van de Biowinkelvereniging: "Een consument die bewust kiest voor biologisch moet erop kunnen rekenen dat zijn winkel een zo groot mogelijk aanbod biologische voeding heeft. Met het EKO-keurmerk maken wij dit zichtbaar." EKO-gecertificeerde winkels zijn te herkennen aan een sticker met de boodschappentas met EKO-keurmerk op de winkelruit.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.